Den 117. koptiske pave av Alexandria, Shenouda 3.

Pave Shenouda 3. av Chuck Kennedy, White House. US public domain

Shenouda 3 var en egyptisk geistlig; den 117. koptisk pave av Alexandria, og patriark av St. Markus' stol i Afrika og Midtøsten fra 1971 til sin død i 2012, da han ble etterfulgt av Tawadros 2.

Pave Shenouda, født Nazeer Gayed Roufail, ble født inn i en koptisk familie i det nordlige Egypt, der han også vokste opp. Etter en bachelor i historie fra Kairo-universitetet (1947) tok han sin teologiske utdanning ved Det koptisk-ortodokse teologiske seminarium i Kairo, med en bachelor i teologi (1949), for deretter å undervise i bibelstudier samme sted. I 1954 flyttet han ut i ørkenen som munk, med navnet Antonious el-Syriani. I 1962 ble Antonious innsatt som biskop, og tok da navnet Shenouda, etter en koptisk lærd fra det fjerde århundre. Han ble valgt til biskop, med samme navn, i 1971 da han etterfulgte pave Cyril 6.

Shenouda var en profilert pave, som synliggjorde det koptiske kirke nasjonalt og internasjonalt. I 1973 var han den første koptiske pave på over halvannet tusen år som møtte den romerskkatolske biskop (Paul 6) i Roma. I 1977 var han den første koptiske biskop som noen gang besøkte USA.

Shenouda var en sterk kritiker av Israel, på grunn av behandlingen av palestinerne. Dette bidro til en konflikt med president Anwar al-Sadat, da han i 1979 inngikk fredsavtalen med Israel. Sadat avsatte ham i 1981, og forviste ham til et kloster, men etter Sadats død ble han i 1985 gjeninnsatt av etterfølgeren Hosni Mubarak.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.