Shelly Yachimovich, israelsk journalist og politiker, medlem av nasjonalforsamlingen Knesset fra 2006 og leder for Israels arbeiderparti 2011-2013; leder av opposisjonen 2012.

Yachimovich er datter av to holocaust-overlevere fra Polen som innvandret til Israel, og er utdannet i samfunnsfag (psykologi, sosiologi og antropologi) ved Ben Gurion-universitetet i Beersheba (1985). Hun har fenriks grad i det israelske forsvaret (IDF). Før hun gikk inn i politikken i 2005, hadde hun en lang og anerkjent journalistisk karrière fra flere medier, både avisen Al-HaMishmar og flere radiostasjoner, blant dem den statlige stasjonen Kol Israel og Channel 2, samt for IDFs radiostasjon Galei Tzahal. Som journalist var hun kjent for å reise samfunnsspørsmål til debatt, og engasjerte seg blant annet i spørsmålet om uttrekking av israelske styrker fra Libanon, samt sosiale anliggender.

Hun sluttet seg til Arbeiderpartiet i 2005, og forlot journalistikken for politikken, innvalgt i Knesset i 2006, gjenvalgt i 2009. Hun var motstander av partiets inntreden i koalisjonsregjeringen til Benjamin Netanyahu i 2006, og stemte flere ganger mot partiets linje. Etter å ha støttet Ehud Barak som partileder i 2007, gikk hun senere mot ham, igjen på grunn av samarbeid med høyrepartiet Likud og Netanyahu. Etter at Barak forlot partiet i 2011, ble Yachimovich Arbeiderpartiets nye leder, etter å ha slått Amir Peretz. Hun er partiets andre kvinnelige leder, etter Golda Meir. Da Kadima for en periode i 2012 gikk inn i regjeringen, ble Yachimovich leder for den offisielle opposisjonen i Knesset. I nasjonalforsamlingen har hun fremmet en rekke lovforslag; mange av dem knyttet til sosiale forhold. Hun ledet partiet under valgkampen 2012-13, og Arbeiderpartiet opprettholdt stillingen ved valget i januar 2013.

Yachimovich har utgitt tre bøker, hvorav en om politikk og to romaner (Eshet Ish, 2001 og Mishakey Zuggot, 2003).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.