Shelly Yachimovich

Faktaboks

Shelly Yachimovich
Født
28. mars 1960, Kfar Saba, Israel

Artikkelstart

Shelly Yachimovich, israelsk journalist og politiker, medlem av nasjonalforsamlingen Knesset fra 2006 og leder for Israels arbeiderparti 2011-2013; leder av opposisjonen 2012.

Yachimovich er datter av to holocaust-overlevere fra Polen som innvandret til Israel, og er utdannet i samfunnsfag (psykologi, sosiologi og antropologi) ved Ben Gurion-universitetet i Beersheba (1985). Hun har fenriks grad i det israelske forsvaret (IDF). Før hun gikk inn i politikken i 2005, hadde hun en lang og anerkjent journalistisk karrière fra flere medier, både avisen Al-HaMishmar og flere radiostasjoner, blant dem den statlige stasjonen Kol Israel og Channel 2, samt for IDFs radiostasjon Galei Tzahal. Som journalist var hun kjent for å reise samfunnsspørsmål til debatt, og engasjerte seg blant annet i spørsmålet om uttrekking av israelske styrker fra Libanon, samt sosiale anliggender.

Hun sluttet seg til Arbeiderpartiet i 2005, og forlot journalistikken for politikken, innvalgt i Knesset i 2006, gjenvalgt i 2009. Hun var motstander av partiets inntreden i koalisjonsregjeringen til Benjamin Netanyahu i 2006, og stemte flere ganger mot partiets linje. Etter å ha støttet Ehud Barak som partileder i 2007, gikk hun senere mot ham, igjen på grunn av samarbeid med høyrepartiet Likud og Netanyahu. Etter at Barak forlot partiet i 2011, ble Yachimovich Arbeiderpartiets nye leder, etter å ha slått Amir Peretz. Hun er partiets andre kvinnelige leder, etter Golda Meir. Da Kadima for en periode i 2012 gikk inn i regjeringen, ble Yachimovich leder for den offisielle opposisjonen i Knesset. I nasjonalforsamlingen har hun fremmet en rekke lovforslag; mange av dem knyttet til sosiale forhold. Hun ledet partiet under valgkampen 2012-13, og Arbeiderpartiet opprettholdt stillingen ved valget i januar 2013.

Yachimovich har utgitt tre bøker, hvorav en om politikk og to romaner (Eshet Ish, 2001 og Mishakey Zuggot, 2003).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg