Sheikh Hasina Wajed

Faktaboks

Sheikh Hasina Wajed
Født
28. september 1947
Hasina Wajed var, sammen med en søster, den eneste som overlevde da Rahman-familien ble massakrert under et militærkupp i 1975. Deretter overtok hun ledelsen av partiet Awami-ligaen. Hun var statsminister i perioden 1996–2001 og igjen fra 2009. Wajed har fått mye velvilje på grunn av at landets raskt voksende økonomi, men fikk også kritikk på grunn av menneskerettighetsbrudd.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Sheikh Hasina Wajed, politiker i Bangladesh. Hun er datter av frigjøringslederen Sheikh Mujibur Rahman. Hun var, sammen med en søster, den eneste som overlevde da Rahman-familien ble massakrert under et militærkupp i 1975. Deretter overtok hun ledelsen av partiet Awami-ligaen. Sheikh Hasina ble arrestert en rekke ganger som opposisjonsleder under H.M. Ershads diktatoriske regime (1981–90). Sheikh Hasina var statsminister i perioden 1996–2001 og fra 2009.

Sheikh Hasina Wajeds parti vant valget høsten 2008, og hun overtok som statsminister i 2009. Sheikh Hasina ble gjenvalgt for en ny periode i 2014, etter et valg preget av store uroligheter, boikott fra opposisjonen og lav valgoppslutning (20 prosent).

Sheikh Hasina stilte i 2018 til gjenvalg, og hennes regjeringskoallisjon fikk flertall. En rekke opposisjonspolitkere, inkludert opposisjonsleder Khaleda Zia, ble fengslet i en valgkamp preget av vold og opptøyer. Sheikh Hasina har fått mye velvilje på grunn av at landets raskt voksende økonomi, men fikk også kritikk på grunn av menneskerettighetsbrudd.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg