Shatila

16. september massakrerte libanesiske falangistsoldater rundt 1500 palestinere i flyktningleirene Sabra og Shatila, bevoktet av soldater fra det israelske forsvaret.
Sabra-massakren
Av /AP.

Artikkelstart

Shatila er en palestinsk flyktningleir som ligger sør i Libanons hovedstad Beirut. Shatila ble opprinnelig grunnlagt av Røde Kors i 1949 for å huse palestinere som hadde flyktet fra de nordlige områdene i det som ble Israel. Leiren er drevet av FNs særorganisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA. Ifølge UNRWA huser Shatila nesten 10 000 registrerte palestinske flyktninger.

Faktaboks

Uttale

shātīlā

Etymologi

Arabisk: شاتيلا

Shatila har i senere år endret karakter til et slumområde som er hjem for mange ikke-palestinere, og spesielt etter krigen i Syria brøt ut har innbyggertallet i leiren økt til anslagsvis 30 000, hvorav kun 25 prosent er palestinere og rund halvparten syriske flyktninger. Leirområdet omtales ofte som «Sabra og Shatila» fordi disse to flyktningleirene ligger nær hverandre og har en felles historie.

Krigshistorie

Shatila var viktig under Den libanesiske borgerkrigen i 1975–1990, ettersom leiren huset Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) og andre palestinske væpnede grupper. PLO hadde vært en fremtredende aktør i konflikten siden begynnelsen, og var i krig med det kristne falangistpartiet Kataeb og den øvrige kristne høyresiden i Libanon.

Shatila ble spesielt kjent under den israelske beleiringen av Beirut i 1982, da de israelske styrkene slapp den kristne falangist-militsens soldater inn i leiren etter at PLO-styrkene hadde blitt evakuert fra Beirut. Anslagene varierer, men falangistene skal ha drept over 2000 flyktninger i Shatila og naboleiren Sabra. Den israelske Kahan-kommisjonen konkluderte senere med at de israelske styrkene kunne og burde ha forhindret massakren, og som en følge av dette måtte Israels forsvarsminister Ariel Sharon gå av.

Også under den såkalte «krigen om leirene» fra 1985 til 1987 ble Shatila beleiret og angrepet, denne gang av den libanesiske Amal-militsen i skiftende allianser med venstreorienterte og muslimske militser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg