Faktaboks

Shashotep

gresk Hypsele

Khnum

Shashotep var først og fremst et kultsentrum for guden Khnum, men særlig i yngre tekster gjøres det klart at Khnum var assimilert med Osiris, som også ble dyrket her. Flere tekster forteller at det var i denne byen Khnum formet menneskene.

Khnum
Av .
To brødre

En gravplass som befinner seg ved Deir-Rifah, ca. 4 km syd-vest for byen, ble utforsket av Petrie i 1906. Blant flere hundre mindre graver rager guvernørenes klippegraver fra det midtre riket. Mest kjent er De to brødres grav som ble funnet intakt med kister, figurer og statuetter av tre. Gravgodset fra De to brødres grav, som inkluderer mumier og mumiekister, er nå i Manchester Museum.

To brødre
Av /Manchester museum.
Lisens: CC BY SA 3.0

Shashotep var en by i Det gamle Egypt. Den var hovedstad i den 11. nomen (Sha) i Øvre Egypt, og befinner seg sannsynligvis ved den moderne landsbyen Shutb, ca. 5 kilometer syd for Asyut, oldtidens Saut. Navnet Shashotep kan oversettes «Byen hvor guden Sha pasifiseres». I eldre kilder kan byen gå under navnene Khenet og Khenebet.

Arkeologisk er Shashotep lite undersøkt, og det er først og fremst skriftlige kilder som gjør at byen plasseres ved Shutb. Utgravninger utført 2017-2018 bekrefter tilstedeværelsen av eldre bosetninger under den moderne landsbyen. Fra ptolemeisk tid stammer en gruppe administrative dokumenter som antyder at en betydelig andel av befolkningen hadde gresk opphav.

Gravplassen Deir-Rifah

En gravplass som befinner seg ved Deir-Rifah, ca. 4 kilometer syd-vest for byen, ble utforsket av Flinders Petrie i 1906. Blant flere hundre mindre graver rager guvernørenes klippegraver fra det midtre riket. Mest kjent er De to brødres grav som ble funnet intakt med kister, figurer og statuetter av tre. Gravplassen er ellers kjent for de mange terrakottamodellene av hus, såkalte ba-hus, som Petrie fant over de mindre gravene. Gravplassen ble benyttet også i senere tider. Mange funn er preget av nær kontakt med naboland. Klippegravene ble etter hvert gjort om til klosterboliger for kristne munker. Også i dag er flere av gravene skjult bak et kloster som klynger seg til klippene.

I dag oppbevares mange funn fra Deir-Rifah i The Petrie Museum i London. Gjenstander er ellers spredd på museer verden over, blant annet i Brussel og New York. Gravgodset fra De to brødres grav, som inkluderer mumier og mumiekister, er nå i Manchester Museum.

Religion

Shashotep var først og fremst et kultsentrum for guden Khnum, men særlig i yngre tekster gjøres det klart at Khnum var assimilert med Osiris, som også ble dyrket her. Flere tekster forteller at det var i denne byen Khnum formet menneskene.

Inskripsjoner gjør det klart at Shashotep fra gammelt av var et kultsted for guden Sha (Shay), en gud som personifiserte menneskers skjebner. Sha var også assosiert med grisen, beduiner og vinproduksjon, aspekter som Sha delte med guden Seth. Det er særlig som kultsted for Seth at Shashotep har en plass i myter. Ifølge en myte om Horus fra Edfu ble Seth tildelt makten over Øvre Egypt mens Horus fikk Nedre Egypt etter Osiris' død. Seth tok da Shashotep som sin hovedstad, men ble senere fordrevet av Horus. Enkelte kilder til myten antyder også at Seths grav befinner seg i Shashotep.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Haikal, F. M. (1970-1972). Two Hieratic Funerary Papyri of Nesmin I-II. Pap. BM 10208, kol. 3,11. Brussel: Fondation Égyptologique Reine Élisabeth
  • Murray, M. A. (1910). The tomb of two brothers. Manchester: Sherratt & Hughes (tilgjengelig online).
  • Petrie, W.M. F. (1907). Gizeh and Rifeh. London: School of Archeology in Egypt (tilgjengelig online).
  • Regulski, I, m.fl. (2019). Shashotep-Shubt: An Ancient City Rediscovered. The Journal of Egyptian Archaeology, vol. 104 (nr. 1), s. 81-91.
  • Velde, te H. (1967). Seth, God of Confusion: A Study of his role in Egyptian mythology and religion. Leiden: E. J. Brill, s. 24.
  • Steiner, P. (2013). Horus og Seth deler makten. Det gamle Egypt: myter og rituelle skrifter. Oslo: De norske bokklubbene, s. 380-382.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg