O'Neal vant NBA fire ganger og ble tatt ut på NBA All-Star-laget hele 15 ganger i løpet av karrieren. Han har en høy medieprofil og har blant annet spilt i en rekke filmer og gitt ut fire rap-album.

Shaquille O'Neal av Keith Allison. CC BY 2.0

Shaquille O'Neal, tidligere basketballspiller fra USA med posisjonen center.

O'Neal var blant de største stjernene i NBA i en årrekke og vant fire NBA-mesterskap. Han ble kåret til ligaens mest verdifulle spiller i 2000 og ble tatt ut på All Star-laget 15 ganger. 

O'Neal var blant de beste basketballspillerne i USA på collegenivå og ble draftet som nummer én av NBA-klubben Orlando Magic i 1992. I sin første sesong i NBA ble han kåret til Årets nykommer, "NBA Rookie of the Year" og etablerte seg raskt som en av de beste spillerne i ligaen. I løpet av sin karriere spilte han for flere klubber og vant fire NBA-mesterskap; tre ganger på rad med Los Angeles Lakers i 2000, 2001 og 2002 og med Miami Heat i 2006. Etter 19 sesonger i NBA la han opp som basketballspiller i 2011.

Med sine 216 cm høy og rundt 150 kilo, var O'Neals fremste styrke å bruke sin fysikk til å skåre poeng. Han har skåret sjette mest poeng i NBA gjennom tidene (28 596 totalt) og har ett karrieregjennomsnitt på 23,7 poeng per kamp. I tillegg til å være blant de beste angrepsspillerne var han også en god forsvarspiller og særlig kjent for sine blokkeringer.

O'Neal ble verdensmester med USA i 1994 og ble kåret til turneringens mest verdifulle spiller. Han ble olympisk mester med USA under OL i Atlanta i 1996. Han ble ikke tatt ut på laget til Amerika-turneringen i 1999 og OL 1996 var det siste mesterskapet han deltok i som landslagsspiller.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.