Illustrasjon av at Cassinisonden sender et radiosignal forbi sola og frem til jorda.

Shapiro-eksperimentet er et eksperiment som testet relativitetsteorien ved å måle reisetiden for et radarsignal som ble sendt fra Jorda. Radarsignalet passerte først nær Sola, før det ble reflektert fra planeten Venus da den var på motsatt side av Sola i forhold til Jorda, og kom tilbake til Jorda.

Eksperimentet ble utført i 1964 av Irwin Shapiro. Han hadde på forhånd beregnet hvor lang tid reisen ville ta ifølge Newtons teori der lyset går like raskt hele veien, og ifølge relativitetsteorien som sier at lyset går langsommere lenger nede i et gravitasjonsfelt. Forskjellen i reisetid var på omtrent 200 mikrosekunder, noe man var i stand til å måle med 1960-årenes teknologi. Målingene i dette Shapiro-eksperimentet stemte med relativitetsteoriens forutsigelse.

Et 50 ganger mer nøyaktig eksperiment av samme type ble utført i 2002 ved hjelp av Cassini-sonden som gikk i bane rundt Saturn (se figur). Da befant Jorda og Venus seg på motsatt side av sola med en avstand på omtrent en milliard kilometer. Den relativistiske forutsigelsen ble bekreftet med en målenøyaktighet på en hundretusendel av effektens størrelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg