Shanghai Cooperation Organisation (SCO)

Statslederne til Shanghai-gruppens medlemsland på toppmøte i Ufa, Russland i 2015
Av /Kremlin.ru.
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Shanghai Cooperation Organisation (SCO) er en regional, sikkerhetspolitisk samarbeidsorganisasjon i Asia, hvor Kina og Russland er de mektigste medlemmene. De andre medlemslandene er India, Iran, Kasakhstan, Kirgisistan, Pakistan, Tadsjikistan og Usbekistan.

Faktaboks

Også kjent som
russisk Шанхайская Организация Сотрудничества, ШОС

Bakgrunn og formål

SCOs hovedmål er å bekjempe det den anser som de «tre onder»: ekstremisme, terrorisme og separatisme.

Opprinnelig het organisasjonen Shanghai-gruppen. Da den ble grunnlagt i 1996 av Kina, Russland, Tadsjikistan, Kasakhstan og Kirgisistan, var den kjent som Shanghai Five. Fra 2001 ble gruppen utvidet med Usbekistan til Shanghai Six, og ble snart deretter omorganisert under navnet Shanghai Cooperation Council. Fra 2002 ble denne endringen bekreftet i folkerettslige former. India og Pakistan ble medlemmer i 2017. Iran ble medlem i 2021.

Afghanistan, Hviterussland og Mongolia har obervatørstatus, mens følgende seks land er dialogpartnere: Armenia, Aserbajdsjan, Kambodsja, Nepal, Sri Lanka og Tyrkia.

Organisasjonen var opprinnelig ment som en arena for tillitsskapende tiltak mellom medlemmene ved å demilitarisere landenes grenseområder. Siden den gang har gruppens mandat utvidet seg betraktelig, og inkluderer nå områder som kontraterrorisme, etterretningssamarbeid og økonomisk samarbeid. Målsetningene er ifølge organisasjonen selv å styrke gode naborelasjoner mellom medlemmene, fremme effektivt samarbeid og gjøre felles innsats for å opprettholde og sikre fred, sikkerhet og stabilitet i regionen.

Beslutningsordning og arbeidsformer

Gruppen vedtar alle beslutninger ved konsensus, og alle land forplikter seg til å opprettholde prinsippet om ikke å blande seg i andre medlemmers interne anliggender.

SCO har et sekretariat i Beijing og et kontraterror-senter i Tasjkent. SCOs generalsekretær er Vladimir Norov fra Usbekistan.

Medlemslandene samarbeider militært og holder årlige toppmøter. Flere kommentatorer har imidlertid påpekt at gjensidig mistillit og nullsumtenkning blant medlemslandene forhindrer gruppen i å utvikle seg til en integrert sikkerhetsallianse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg