Shanghai Cooperation Organisation (SCO)

Shanghai Cooperation Organisation (SCO) er en regional, sikkerhetspolitisk samarbeidsorganisasjon i Asia, hvor Kina og Russland er de mektigste medlemmene. De andre medlemslandene er India, Kasakhstan, Kirgisistan, Pakistan, Tadsjikistan og Usbekistan.

SCOs hovedmål er å bekjempe det den anser som de «tre onder»: ekstremisme, terrorisme og separatisme.

Opprinnelig het organisasjonen Shanghai-gruppen, da den ble grunnlagt i 1996 av Kina, Russland, Tadsjikistan, Kasakhstan og Kirgisistan, og var da kjent som Shanghai Five. Fra 2001 ble gruppen utvidet med Usbekistan til Shanghai Six, og ble snart deretter omorganisert under navnet Shanghai Cooperation Council. Fra 2002 ble denne endringen bekreftet i folkerettslige former. India og Pakistan ble medlemmer i 2017.

Afghanistan, Hviterussland, Iran og Mongolia har obervatørstatus.

Organisasjonen var opprinnelig ment som en arena for tillitsskapende tiltak mellom medlemmene ved å demilitarisere landenes grenseområder. Siden den gang har gruppens mandat utvidet seg betraktelig, og inkluderer nå områder som kontraterrorisme, etterretningssamarbeid og økonomisk samarbeid. Målsetningene er ifølge organisasjonen selv å styrke gode naborelasjoner mellom medlemmene, fremme effektivt samarbeid og gjøre felles innsats for å opprettholde og sikre fred, sikkerhet og stabilitet i regionen.

Gruppen vedtar alle beslutninger ved konsensus, og alle land forplikter seg til å opprettholde prinsippet om ikke å blande seg i andre medlemmers interne anliggender.

SCO har to hovedkvarter: et sekretariat i Beijing og et kontraterror-senter i Tasjkent.

Medlemslandene samarbeider militært og holder årlige toppmøter. Flere kommentatorer har imidlertid påpekt at gjensidig mistillit og nullsumtenkning blant medlemslandene forhindrer gruppen i å utvikle seg til en integrert sikkerhetsallianse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.