Shan

Shan, delstat i Myanmar, grenser i øst mot Kina, Laos (over Mekong) og Thailand; 155 801 km2 med 4 851 000 innb. (2000). Hovedstad: Taunggyi.

Shan er den største og mest fjellrike av Myanmars delstater. Området er delt i en vestlig og en østlig del av elven Thanlwin (Salween). Den vestlige delen omfatter det ca. 1000 m høye Shan-platået. Den østlige omfatter flere nord–sør-gående fjellrekker som når opp i 2603 moh. i Wan Namton nær grensen mot Kina. Store eviggrønne eike- og teakskoger. Halvparten av befolkningen er etniske shan, men i alt lever 32 ulike etniske folkegrupper her. Jordbruket er viktigste næringsvei med eksport av opium som viktigste inntektskilde. Ellers dyrkes høylandsris og hvete til dels i svedjebruk, samt te. Det utvinnes bly, sink, sølv, rubiner og safirer.

Området bestod tidligere av rundt 30 ulike småstater. 1947 ble Shan konstituert som delstat med betydelig indre selvstyre. Den mistet mye av sin autonome stilling etter den nye konstitusjonen av 1974. Sammen med hærens undertrykkelse av befolkningen førte ønske om å kontrollere inntektene fra opiumsalget til fremvekst av både etniske separatistarmeer og rene opium-krigsherrer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg