Shan

Taunggyi er hovedstaten i delstaten Shan.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Shan er en delstat i Myanmar. Den grenser i øst mot Kina, Laos (over Mekong) og Thailand. Delstaten har et areal på 155 801 kvadratkilometer med 5 824 432 innbyggere (2014). Hovedstad er Taunggyi. Sørvest for denne byen er Inlesjøen.

Shan er den største og mest fjellrike av Myanmars delstater. Området er delt i en vestlig og en østlig del av elven Thanlwin. Den vestlige delen omfatter det cirka 1000 meter høye Shan-platået. Den østlige omfatter flere nord–sør-gående fjellrekker som når opp i 2603 meter over havet i Wan Namton nær grensen mot Kina. I fjellene er det store eviggrønne eike- og teakskoger.

Befolkningens sammensetning

Halvparten av befolkningen er etniske shan, men i alt lever 32 ulike etniske folkegrupper her.

Næringsvirksomhet

Jordbruket er viktigste næringsvei med eksport av opium som viktigste inntektskilde. Ellers dyrkes høylandsris og hvete til dels i svedjebruk, samt te. Det utvinnes bly, sink, sølv, rubiner og safirer.

Historikk

Området bestod tidligere av rundt 30 ulike småstater. 1947 ble Shan konstituert som delstat med betydelig indre selvstyre. Den mistet mye av sin autonome stilling etter den nye konstitusjonen av 1974. Sammen med hærens undertrykkelse av befolkningen førte ønske om å kontrollere inntektene fra opiumsalget til fremvekst av både etniske separatistarmeer og rene opium-krigsherrer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg