Seychellenes flagg og våpen

Flagg

Artikkelstart

Seychellenes flagg består av fem felter som alle stråler ut fra nederste hjørne ved stangen. Feltene (fra venstre) er i fargene blått, gult, rødt, hvitt og grønt. Fargene representerer de to viktigste politiske partiene i nyere tid, United Seychelles og Seychelles Democratic Party.

Flagget ble antatt 8. januar 1996 og erstattet et tidligere flagg fra 1977 som var basert på flagget til det den gang statsbærende partiet Seychelles People's United Party. Det første flagget som selvstendig stat ble antatt i 1976 og varte bare ett år. Et hvitt andreaskors delte flagget i fire felter, rødt innerst ved stangen og ytterst, blått øverst og nederst.

Riksvåpenet

Saychellenes våpen
Seychellenes store våpen ble vedtatt 27. mai 1976 og revidert ved landets nye lov om nasjonale symboler av 18. juni 1996.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0

Riksvåpenets skjold viser et naturalistisk øylandskap. I forgrunnen en grønn øy med en seychellpalme (Lodoicea maldivica) og en kjempeskilpadde (Testudo gigantea). Bak øya blått hav med en mindre øy og en tomastet skonnert, alt under en blå himmel med skyer. Øya i forgrunnen kan oppfattes som Mahé, den største i arkipelet, med hovedstaden Victoria og 86 prosent av landets innbyggere. Den mindre øya symboliserer de 114 andre øyene i arkipelet.

Skjoldholderne er to seilfisker (Istiophorus platypterus). Over skjoldet er en lukket hjelm med en flettet heraldisk vulst i fargene blått, gull, rødt, sølv og grønt. Hjelmklede er i blått og rødt med hvitt for. Hjelmtegnet består av blå og hvite bølger og øverst en svevende småtropikkfugl (Phaethon lepturus). Nederst er et gult bånd med mottoet Finis coronat opus, 'Avslutningen kroner verket'.

Dette våpenet ble opprinnelig gitt av dronning Elizabeth 2. i 1976, året da landet ble en selvstendig republikk, men stadig medlem av Samveldet av nasjoner. Ved lov 18. juni 1996 fikk det gildere farger. Den største endringen var at fargene i vulsten over hjelmen ble endret fra hvitt, blått og rødt (fargene i det tidligere flagget) til de nåværende fem flaggfargene.

Våpenet har eldre forløpere fra 1903 og 1961, begge innenfor rundt eller ovalt skjold. Mottoet, palmen og skilpadden har vært med hele tiden. I 1961 kom den mindre øya og skonnerten til. Den største endringen kom i 1976, et stort riksvåpen med skjoldholdere, hjelm og annet tilbehør.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg