Settlers of Catan

Settlers of Catan spilles på et brett som er delt inn i sekskantede felter. Hvert felt er et landområde av en bestemt type.
Settlers of Catan
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Settlers of Catan er et av verdens mest utbredte strategiske brettspill og kan spilles med 3–4 spillere. Det regnes som det første tyske brettspillet som vant stor popularitet utenfor Europa. Spillet ble publisert i 1995, har solgt i mer enn 22 millioner eksemplarer (2015) og foreligger på norsk og med en rekke utvidelser og tilleggssett.

Faktaboks

Etymologi

engelsk: 'Nybyggere i Catan'

Også kjent som

Settlers

tysk Die Siedler von Catan

Brettet består av 19 landområder fordelt på fem forskjellige typer (åker, gress, skog, fjell og leire) med nummer fra 2 til 12. Spillerne bygger sine hus inntil disse områdene, og en spiller kan høste fra et område (henholdsvis korn, sau, tømmer, malm og murstein) når summen på de to terningene spilleren kaster på sin tur korresponderer med nummeret på landområdet. Ressursene som spillerne høster, bruker de til å bygge veier, flere hus, utvikle hus til landsbyer og kjøpe utviklingskort. Spillerne kan bytte kort seg i mellom. Hvis summen av terningene blir 7, aktiviseres røveren, som både blokkerer ett landområde og gir en spiller anledning til å ta et kort fra en motspiller.

Vinneren er den spilleren som først oppnår en viss poengsum basert på hvor mye han eller hun har greid å utvikle i løpet av spillet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg