Bygning 0023 på Setnesmoen
Den store lagerbygningen til høyre, bygning nr. 23, er bygget i 1926 og er del av det historiske miljøet på Setnesmoen. I bakgrunnen de majestetiske romsdalsfjellene.
Bygning 0023 på Setnesmoen
Setnesmoen
HV-11s innsatsstyrke «Archery» øver på standkvarteret Setnesmoen utenfor Åndalsnes i Rauma, Møre og Romsdal.
Av /Forsvaret.
Kompani Lauritzen
TV2s populære reality-konkurranseprogram «Kompani Lauritzen» brukte Setnesmoen i Rauma som innspillingssted.
Av /TV2/NTB.

Setnesmoen leir er en operativ militær leir som særlig benyttes som ekserserplass og standkvarter for Møre og Fjordane heimevernsdistrikt (HV-11). Den ligger rett sør for Åndalsnes i Rauma kommune i Møre og Romsdal fylke og er i dag det eneste større militære etablissementet i fylket.

Fra 2020 har Setnesmoen fått stor nasjonal oppmerksomhet som innspillingssted for TV 2s populære program «Kompani Lauritzen».

Historikk

Det såkalte «Gryttenske» kompani øvde et par kilometer sør for nåværende Setnesmoen leir allerede på midten av 1700-tallet. Dagens leir ble formelt etablert som forlegningsleir i 1818. Den ble senere utvidet på 1860-tallet og fra 1880-årene og utover. Fra 1911 var leiren i bruk av det nyopprettete Sundmøre regiment nr. 11, og fra 1930 også Møre infanteriregiment nr. 11 (IR 11). IR 11 eksisterte til 1995, da Heimevernets distrikt 11 (HV-11) overtok så å si hele Setnesmoen.

Ved invasjonen i april 1940 ble Åndalsnes og Setnesmoen kraftig bombet av tyskerne og mye av den opprinnelige bebyggelsen ble ødelagt. Okkupasjonsmakten tok senere leiren i bruk og etablerte en rekke nye bygninger.

Kort etter fredsslutningen i 1945 begynte man med infanteriopplæring på Setnesmoen, men det var likevel relativt lite militær virksomhet her fram til 1951. Da ble øvingsaktiviteten så smått gjenopptatt og enkeltbygninger ble pusset opp. Men fra 1952 økte bruken jevnt og trutt, og reetableringen av anlegget satte fart. Dette vedvarte utover 1960-tallet. Leiranlegget ble da særlig benyttet til øving, men også som opptakssenter for Hærens yrkesskoler. Videre ble rekruttskolen for sambandsteknisk befal lagt hit, samtidig som Heimevernet i større og større grad hadde aktivitet i tilknytning til leiren. Det var også repetisjonsøvelser for vernepliktige mannskaper, øvelser for reserveoffiserer og etter hvert også vinterøvelser for allierte tropper på Setnesmoen. Infanteriopplæringen varte helt til 1995, da undervisningen ble nedlagt og HV-11 i løpet av et par år overtok hele anlegget.

Beskrivelse

Setnesmoen tilhører gården Setnes på Veblungsnes og ligger i et flatt og idyllisk jordbruksmiljø sør- og vest for elven Rauma. Leirområdet er parkmessig opparbeidet med store grøntarealer og bjørkealléer, og veier anlagt i en stram kvartalsstruktur – stort sett. I tillegg til leirområdet omfatter etablissementet store skytefelt og øvingsområder i sørøst.

Den eldste faste bebyggelsen ble oppført i siste del av 1880-årene, og før 1900 ble det reist en rekke bygninger; mannskapsbrakker, vakt- og arrestbygning, underoffisersbrakker samt økonomibygninger, verksted og ammunisjonshus. I utkanten av leiren ble det bygd en sykestue som fortsatt står. Utover 1900-tallet ble resten av leiren bygd; nye kjøkkenbygninger, latriner, skytebaner, soldatheim og til og med en musikkpaviljong kom til. Tross alle ødeleggelsene i 1940 er flere av de eldre bygningene bevart og fremdeles i bruk.

Per 2022 består Setnesmoen leir av drøyt 40 bygninger, hvorav 26 befinner seg innenfor det sentrale leirområdet. De eldste bygningene utgjør et tyngdepunkt og synliggjør leirens opprinnelige struktur som fortsatt er godt lesbar, med store, åpne ekserserplasser, veier og beplantning. Store deler av leiren er vernet, blant annet fordi den har et historisk interessant trehusmiljø og fordi vesentlige deler av den opprinnelige leirstrukturen er bevart.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg