Setnesmoen

HV-11s innsatsstyrke «Archery» øver på standkvarteret Setnesmoen utenfor Åndalsnes i Rauma, Møre og Romsdal.
Av /Forsvaret.
TV2s populære reality-konkurranseprogram «Kompani Lauritzen» brukte Setnesmoen i Rauma som innspillingssted.
Av /TV2/NTB.

Setnesmoen er ekserserplass og standkvarter for Møre og Fjordane heimevernsdistrikt (HV-11). Den ligger rett sør for Åndalsnes i Rauma kommune i Møre og Romsdal fylke og er i dag det eneste større militære etablissementet i fylket.

Historikk

Det såkalte «Gryttenske» kompani øvde et par km sør for nåværende Setnesmoen allerede på midten av 1700-tallet. Selve Setnesmoen ble formelt etablert som forlegningsleir i 1818 og med senere utvidelser på 1860-tallet og fra 1880. Fra 1911 benyttet det nyopprettete Sundmøre regiment nr. 11 leiren, fra 1930 Møre infanteriregiment nummer 11, som eksisterte helt til 1995, da Heimevernets distrikt 11 (HV-11) overtok Setnesmoen.

I april 1940 ble Åndalsnes og Setnesmoen bombet av tyskerne og mye av den opprinnelige bebyggelsen ødelagt. Okkupasjonsmakten tok senere leiren i bruk og etablerte flere nye bygninger der under krigen.

Selv om man begynte med infanteriopplæring på stedet i 1945, var det det lite virksomhet i leiren fram til 1951. Da ble enkelte bygninger pusset opp, og øvingsaktiviteten så smått gjenopptatt. Fra 1952 var leiren i full reetablering, og bruken økte jevnt og trutt utover 1960-tallet: Særlig til øving, og som opptakssenter for Hærens yrkesskoler. Videre ble rekruttskolen for sambandsteknisk befal lagt til Setnesmoen, samtidig som HV i større og større grad hadde aktivitet i tilknytning til leiren. Det var også repetisjonsøvelser for vernepliktige mannskaper, øvelser for reserveoffiserer og etter hvert også vinterøvelser for allierte tropper på Setnesmoen. Infanteriopplæringen varte helt til 1995, da undervisningen ble nedlagt og HV-11 over et par år overtok hele leiren.

Beskrivelse

Setnesmoen tilhører gården Setnes og ligger i et flatt og idyllisk jordbruksmiljø sør- og vest for elven Rauma. Leirområdet er parkmessig opparbeidet med store grøntarealer og bjørkealléer, og veier for øvrig i en stram kvartalsstruktur, stort sett. I tillegg til leirområdet omfatter etablissementet store skytefelt og øvingsområder i sørøst.

Den eldste faste bebyggelsen ble oppført i siste del av 1880-årene, og før 1900 ble det reist en rekke bygninger; mannskapsbrakker, vakt- og arrestbygning, underoffisersbrakker samt økonomibygninger, verksted og ammunisjonshus. I utkanten av leiren ble det bygget en sykestue som fortsatt står. Utover 1900-tallet ble resten av leiren bygget; nye kjøkkenbygninger, latriner, skytebaner, soldatheim og til og med en musikkpaviljong kom til. Tross all ødeleggelsene i 1940 er flere av de eldre bygningene bevart og i bruk fremdeles.

Per 2020 består Setnesmoen leir av drøyt 40 bygninger, hvorav 26 befinner seg innenfor det sentrale leirområdet. De eldste bygningene utgjør et tyngdepunkt og synliggjør leirens opprinnelige struktur som fortsatt er godt lesbar, med store, åpne ekserserplasser, veier og beplantning. Deler av leiren er vernet blant annet fordi den har et historisk interessant trehusmiljø og vesentlige deler av den opprinnelige leirstrukturen er bevart.

I 2020 fikk Setnesmoen stor nasjonal oppmerksomhet som innspillingssted for TV 2s populære konkurranseprogram «Kompani Lauritzen».

Den store lagerbygningen til høyre, bygning nr. 23, er bygget i 1926 og er del av det historiske miljøet på Setnesmoen. I bakgrunnen de majestetiske romsdalsfjellene.
Bygning 0023 på Setnesmoen

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg