Sergej Lebedev

Faktaboks

Sergej Lebedev

Sergej Sergejevitsj Lebedev

født:
1981, Moskva

Sergej Lebedev er en russisk forfatter og journalist. Han har skrevet fire romaner som alle handler om stalintiden og konsekvensene av det totalitære regimet for dagens Russland.

Forfatterskap

Hovedpersonen i hans debutroman, Ved glemselens rand (Predel zabvenija, 2010) er geolog, og under feltarbeid oppdager han rester av Gulagleirer. Geologen begynner å grave i historien til en av leirene, der leirsjefen viser seg å være en slektning av ham selv. Lebedevs roman, som ble nominert til flere av de viktigste russiske litteraturpriser i 2010, er et viktig vitnesbyrd om Gulagsystemet opplevd av generasjonen født i den sensovjetiske perioden.

I 2014 kom Lebedevs andre roman, Kometens år (God komety), som utspiller seg i Sovjetunionens siste år. Den handler om en ung gutts oppvekst på 1980-tallet og skildrer i to parallelle linjer guttens voksende innsikt i sin egen families historie – formidlet gjennom hans to bestemødre – og det store samveldets vei mot kollaps.

Folk av august (Ljudi avgusta) kom ut i tysk oversettelse i Tyskland i 2015, og først i 2016 i Russland. Også den handler om å grave i historiens mørke sider, etter menneskene som forsvant i Gulagleirene, og etter dem som innehadde ledende stillinger i samme system.

Gassen Fritz (Gus Frits, 2018) handler om Kirill, en ung russer av tysk avstamning, som graver i sin families historie etter forfaderen Balthasar Schwedt, som innvandret til Russland under Katarina den Store på 1700-tallet. Kirill avdekker etterkommernes skjebner og hvordan de hver på sin måte er forbundet med Russlands historie.

Tematikk

Det er mye selvbiografisk i Lebedevs litterære verk. Før han ble forfatter, arbeidet han syv år som geolog i det nordlige Russland. Også han kom over rester av Gulagleirer under sine geologiske ekspedisjoner, også han gjør oppdagelser om sin egen families relasjon til leirene, og også han oppdaget som ung voksen at hans familie har tyske aner.

Lebedevs verk er symptomatisk som svar på Russlands aktive historie- og minnepolitikk på 2000-tallet, der de mørke sidene av landets totalitære historie ofte neddempes eller forties. Nobelprisvinner Svetlana Aleksijevitsj har uttalt at Lebedev ikke skriver om Russland i går, men om Russland i dag, og litteraturkritiker Natalja Gromova sier at han «skriver om stalinismen som renner i vårt blod».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg