Det tidligere klosteret, senere krystallfabrikken, Val-Saint-Lambert. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Seraing

Jernbanespor til gamle koksverk i Seraing.
Seraing
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Seraing er en by i Belgia, i regionen Vallonia, provensen Liège, ved elven Maas, 10 kilometer sørvest for byen Liège. Byen hadde 64 270 innbyggere i 2018 og har et areal på 35,3 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
sərˈɛ
Også kjent som
Vallonsk: Serè

Seraing har variert industri, med blant annet fabrikasjon av maskiner, lokomotiver, våpen og glass. Tidligere var kullgruvedrift en viktig næring, men gruvene er nå nedlagt. Val Saint-Lambert glassverk i utkanten av byen er et av Europas største.

Historie

Gravfunn vitner om beboelse i området helt fra 500- og 600-tallet. På slutten av 1100-tallet bosatte cisterciensermunkene seg i Seraing, i det som senere er kalt klosteret Val-Saint-Lambert. På 1600- og 1700-tallet hadde Seraing slott vokst til et luksuriøst landsted for prinsbiskopene, med palasskirke og vakkert anlagte barokke hager.

Den engelske entreprenøren John Cockerill (1790-1840) spilte en avgjørende rolle i utviklingen av Seraing til industriby. I 1817 anla han et koksverk med masovner. og i 1835 ble det europeiske kontinents første damplokomotiv bygget her. Etter Cockerills død i 1842 ble stål- og maskinfabrikkene han grunnla omgjort til et aksjeselskap, Société anonyme John Cockerill. Dette selskapet spilte en viktig rolle i byggingen av jernbaner i Belgia og utlandet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg