Sequoyah

Faktaboks

Sequoyah
ᏍᏏᏉᏯ Ssiquoya, ᏎᏉᏯ Se-quo-ya, George Guess, George Gist
Uttale
sikwˈåiə
Født
1770, Tuskegee (nær dagens Knoxville i Tennessee)
Død
august 1843, San Fernando de Rosa, Coahuila, Mexico
Sequoyah i 1836.
Av /University of Washington.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Sequoyah, medlem av cherokee-nasjonen, skaperen av cherokeenes alfabet og skriftsystem. Sequoyah oppdaget tidlig at misjonærenes forsøk på å lære indianske barn å lese og skrive på engelsk ikke førte fram. Selv lærte han seg engelsk på egen hånd, og begynte å studere alfabet og skrift med tanke på å utvikle en transkripsjon tilpasset cherokee-språket.

I 1821 la han fram for cherokee-nasjonens ledere en stavelsesskrift, bestående av 87 lyd-sett, som kombinerte egne tegn med bokstaver fra det latinske alfabetet (også stilt på hodet eller speilvendt).

Systemet ble godkjent, og i løpet av kort tid hadde tusener av gamle og unge lært seg å lese og skrive sitt eget språk. Deler av Bibelen ble trykt på cherokee i 1824, og i 1828 begynte avisen The Cherokee Phoenix å utkomme ukentlig.

Sequoyah tok også aktivt del i stammepolitikken. På sine eldre dager forsøkte han å oppspore en cherokeegruppe som ifølge tradisjonen hadde tatt veien sørover. Han døde i Mexico på leting etter disse «tapte cherokee».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg