Sequoyah i 1836.

Sequoyah, Se-Quo-Yah av Charles Bird King/University of Washington. CC BY SA 3.0

Sequoyah, medlem av cherokee-nasjonen, skaperen av cherokeenes alfabet og skriftsystem. Sequoyah oppdaget tidlig at misjonærenes forsøk på å lære indianske barn å lese og skrive på engelsk ikke førte fram. Selv lærte han seg engelsk på egen hånd, og begynte å studere alfabet og skrift med tanke på å utvikle en transkripsjon tilpasset cherokee-språket.

I 1821 la han fram for cherokee-nasjonens ledere en stavelsesskrift, bestående av 87 lyd-sett, som kombinerte egne tegn med bokstaver fra det latinske alfabetet (også stilt på hodet eller speilvendt).

Systemet ble godkjent, og i løpet av kort tid hadde tusener av gamle og unge lært seg å lese og skrive sitt eget språk. Deler av Bibelen ble trykt på cherokee i 1824, og i 1828 begynte avisen The Cherokee Phoenix å utkomme ukentlig.

Sequoyah tok også aktivt del i stammepolitikken. På sine eldre dager forsøkte han å oppspore en cherokeegruppe som ifølge tradisjonen hadde tatt veien sørover. Han døde i Mexico på leting etter disse «tapte cherokee».

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.