Senuseret 3

Faktaboks

Senuseret 3
Senuseret III, Senusret 3, Senwosret 3, Sesostris 3 (gresk forvansking)

Artikkelstart

Senuseret 3 var farao i Det gamle Egypt i det 12. dynasti. Han regjerte fra ca. 1870 til 1831 fvt. Senuseret er kanskje den best kjente av kongene i det 12. dynastiet. Dette skyldes i stor grad at Egypts militære rolle i Nubia nådde et høydepunkt under Senuseret.

Militære aktiviteter i Nubia

Som sine forgjengere førte Senuseret flere felttog mot Nubia, men han er uten tvil den av kongene i det 12. dynastiet som har satt sterkest spor etter seg i denne regionen. I en stele fra Semna ved Nilens andre katarakt, like sør for dagens grense mellom Egypt og Sudan, beskriver Senuseret at han hadde flyttet grensen lengre sør enn noen av sine forfedre.

Under Senuseret ble det oppført flere fort rundt den andre katarakten, blant annet ved Semna, Shelfak, Kumma, Mirgissa, Askut og Uronarti. Flere av disse fortene var bygd på klipper ved Nilen med solide murer og befestninger. Noen av dem hadde også kornlagre. Dette kan tyde på at fortene ble bygget for å understøtte og forsyne Senuserets felttog. Fortene ble trolig også brukt til å kontrollere trafikken og handelen forbi katarakten. Dette kommer tydelig frem i de såkalte Semna-brevene, en samling med åtte brev og rapporter som ble sendt fra Semna mot slutten av det 12. dynastiet.

Senuseret fikk også bygget en kanal forbi den andre katarakten for lettere å kunne passere med styrkene sine under felttogene. Kanalen var fortsatt i bruk i det 18. dynasti under Thutmosis 1 og Thutmosis 3.

Statuer av Senuseret

Statuene av Senuseret er svært distinkte, og de skiller seg kraftig fra de mer idealiserte statuene av tidligere konger. Kongens kropp er fremdeles fremstilt som ung og sterk, men ansiktstrekkene er mer realistiske, med rynker, tunge øyelokk og et alvorlig preg. Ørene er meget store og vender fremover.

En mulig tolkning av dette er det skal forestille en alvorsfylt konge som er tynget av maktens plikter og bekymringer og som lytter til verden. Andre har heller hevdet at dette var en måte å fremstille kongen som en fryktinngytende, allvitende hersker som skulle skape ærefrykt og respekt.

Pyramiden i Dashur

Senuseret bygde en pyramide ved Dashur. Som de andre pyramidene i det 12. dynasti, ble pyramiden bygget med en kjerne av murstein og et dekke av kalkstein. Pyramiden har et komplisert nettverk av underjordiske ganger og rom, men til tross for dette ble pyramiden plyndret allerede i oldtiden. Ved siden av pyramidekomplekset er det funnet hele seks begravde solbåter.

På nordsiden av pyramiden ligger gravene til Senuserets dronning, Merit og prinsesse Sat-Hathor. I disse gravene er en rekke med svært forseggjorte smykker blitt funnet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Baines, John og Malek, Jaromir 2000: Cultural Atlas of Ancient Egypt. Revidert utgave. Checkmark Books, New York.
  • Breasted, J. H. 1906: Ancient Records of Egypt. Volume I. The First to the Seventeenth Dynasties. Chicago, The University of Chicago Press.
  • Edwards, I. E. S. (1961): The Pyramids of Egypt. Harmondsworth, Penguin Books.
  • Smither, Paul C. (1945) “The Semna Despatches”. The Journal of Egyptian Archaeology, vol. 31, s. 3-10.
  • Strudwick, Nigel (2006): Masterpieces of Ancient Egypt. London, The British Museum Press.
  • Wilkinson, Toby (2010): The Rise and Fall of Ancient Egypt. London, New Dheli, New York og Sydney, Bloomsbury.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg