Sentrum (politisk parti)

Partiet Sentrums logo.
.

Artikkelstart

Sentrum er et norsk politisk parti som ble stiftet høsten 2020 og offisielt registrert i januar 2021.

Partileder siden stiftelsen er Geir Lippestad. Partiets ungdomsorganisasjon er Unge Sentrum.

I stortingsvalget 2021 fikk Sentrum i alt cirka 7800 stemmer (0,3 prosent).

Ideologi

Partiet erklærer seg selv som et «blokkuavhengig sentrumsparti» som blant annet prioriterer klimapolitikk og bygger på FNs bærekraftmål. Partiets ambisjon er å avvikle oljevirksomheten på norsk sokkel innen femten år. Sentrum ønsker også en mer åpen og velvillig holdning fra norsk side med tanke på å ta imot mennesker på flukt.

Selv om partiet er blokkuavhengig markerte det tidlig at Sentrum ville støtte en eventuell rød-grønn regjering etter stortingsvalget i 2021.

Historikk

Sentrum ble dannet av tidligere medlemmer av Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti i kjølvannet av striden i KrF i 2018 om partiets retningsvalg til høyre eller venstre, hvor høyresiden vant. Advokat og tidligere Ap-politiker Geir Lippestad var en sentral initiativtaker og ble partiets første leder. Flere tidligere KrF-tillitsvalgte sluttet seg til partiet, blant andre tidligere nestleder og stortingsrepresentant Dagrun Eriksen, mens tidligere KrF-statsminister Kjell Magne Bondeviks barnebarn, Simen Bondevik, ble leder av ungdomspartiet Unge Sentrum.

Partiet stilte liste i alle valgdistrikter ved stortingsvalget 2021, men fikk i alt bare om lag 7800 stemmer (0,3 prosent).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg