Sentralnettet, hovednett av overføringslinjer for landets krafttransport. Sentralnettet er strukket ut til alle fylker og gir alle som handler med elektrisk energi, adgang til en felles markedsplass. Nettet opererer med spenningsnivåene 132, 300 og 420 kV.

Alle anleggene som inngår i Sentralnettet inngår i en felles oppgjørsordning som Statnett administrerer. Statnett og de andre som eier slike sentralnettanlegg, leier ut ledninger og stasjoner til sentralnettordningen. Alle som leverer elektrisitet inn eller tar elektrisitet ut av Sentralnettet betaler en transportpris (tariff) til ordningen. Dette er et landsdekkende transportsystem, som gir et felles prissystem for bruk av dette overordnede transportnettet. Sentralnettordningen skal gå i null over tid. Dersom tariffinntektene blir høyere enn leiekostnadene, betales dette tilbake i form av lavere transportpriser senere år. Skulle ordningen gå i minus, tas dette igjen gjennom høyere priser senere. Statnett SF er operatør for sentralnettet og eier selv ca. 95 % av nettet på landsbasis. De øvrige netteierne i Sentralnettet leier ut sine anlegg som inngår i Sentralnettet. Utenlandsforbindelsene på land inngår også i Sentralnettet.

Tariffene i sentralnettet skal dekke leie av anlegg, administrasjon, energitap i nettet (nettap) og kostnaden ved å sikre momentan tilpasning av produksjonskapasiteten til kraftuttaket. Prisen for krafttransport er knyttet til det kvantum kraft som leveres inn eller tas ut fra sentralnettet, og er uavhengig av hvor kraften kommer fra eller skal leveres. Eiere av overføringsanlegg er likestilt med andre brukere når det gjelder betaling for transporttjenester. Tilsvarende ordninger gjelder også for noen regionale kraftnett.

Dette opplegget danner grunnlaget for at forbrukerne kan kjøpe elektrisk energi fra hvilket som helst kraftselskap i Norge så vel som i Sverige. Se også Nord Pool ASA.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.