Senjens Nikkelverk er et tidligere gruveverk i HamnSenja, som var i drift fra 1872 til 1886.

Nikkelverket ble anlagt og drevet av det walisiske firmaet Vivian & Sons, etter at Eilert Brox fant nikkelmalm på eiendommen sin i 1869. Etter datidens målestokk var det et stort selskap. På det meste hadde selskapet 430 ansatte, hvorav de aller fleste var innflyttere, særlig svensker.

Som vanlig er ved gruvedrift, bygde bedriften opp et helt samfunn omkring gruven. Det ble reist mer enn 50 bygninger, som i tillegg til driftsbygningene også omfattet boliger til arbeidere og funksjonærer, foruten butikk, kirke, skole osv.

Da driften ikke lenger var drivverdig, demonterte firmaet maskiner og det meste av verdier og dro. På et lite område finnes det likevel flere gjenværende bygninger og andre synlige kulturminner, blant annet dagbrudd med to stoller, murer etter skeidehus, røstehus, smeltehytte og flere bolighus. Man kan også se jernbanetraseen, steinkaia og slaggfyllingen.

I tilknytning til gruvedriften ble det i 1882 bygget et lite kraftverk, som antakelig er Norges eldste og sannsynligvis verdens eldste vannkraftverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg