Senjens Nikkelverk er et tidligere gruveverk i Hamn på Senja, som var i drift i årene 1872–86.

Nikkelverket ble anlagt og drevet av et walisisk firma - Vivian & Sons - etter at Eilert Brox fant nikkelmalm på eiendommen sin i 1869. Etter datidens målestokk var det et stort selskap, som på det meste hadde 430 ansatte, hvorav de aller fleste var innflyttere, særlig svensker. Som vanlig er ved gruvedrift, bygde bedriften opp et helt samfunn omkring gruven; det ble reist mer enn 50 bygninger, som i tillegg til driftsbygningene også omfattet boliger til arbeidere og funksjonærer, foruten butikk, kirke, skole osv.

Da driften ikke lenger var drivverdig, demonterte firmaet maskiner og det meste av verdier og dro. På et lite område finnes det likevel flere gjenværende bygninger og andre synlige kulturminner; dagbrudd med to stoller, murer etter skeidehus, røstehus, smeltehytte og flere bolighus. Man kan også se jernbanetraséen, steinkaia og slaggfyllingen.

I tilknytning til gruvedriften ble det i 1882 bygget et lite kraftverk, som som derved er Norges eldste og sannsynligvis verdens eldste vannkraftverk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.