Utdanningssystemet i Senegal følger et 6-4-3 løp bestående av seks år barneskole, fire år ungdomsskole og tre år videregående opplæring. Retten til utdanning er grunnlovsfestet. Utdanning er gratis og obligatorisk for barn fra de fyller sju år til de er 16 år og har fullført ungdomsskolen.

Skolesystemet er påvirket av det franske systemet. Det finnes dessuten flere enn 2000 koranskoler, daaras, med nesten 200 000 elever i landet. Disse opererer stort sett utenfor det formelle skolesystemet, og deres elever kan være nødt til å tigge og være utsatt for misbruk. Delvis er barna også ofre for menneskehandel.

Befolkningsveksten er en utfordring for skolesystemet. Gjennomsnittlig øker antallet barn i skolealder med 3,6 prosent hvert år (2010-2020).

Rundt 42 prosent av den voksne befolkningen er analfabeter (2022). Landet bruker 5,6 prosent av sitt BNP på utdanning (2022).

Grunnskolen

Barna begynner på skolen når de er sju år gamle. Seks år gamle barn får begynne i skolen hvis de har gått i barnehage. På slutten av barneskolen og ungdomsskolen mottar elevene vitnemål, henholdsvis Certificat de fin d’études élémentaires (CFEE) og Brevet de fin d’études moyennes (BFEM).

Flere jenter enn gutter går på barneskole. 47 prosent av barna fullfører barneskolen, 30 prosent også ungdomsskolen (2019).

Videregående opplæring

10 prosent av barna fullfører videregående opplæring (2019).

Høyere utdanning

Landet har åtte offentlige og flere private universiteter, samt en rekke høyskoler og høyere yrkesfaglige institusjoner. Eldst og størst blant universitetene er Université Cheikh Anta Diop de Dakar (UCAD), grunnlagt i 1957. Seks prosent av alle 18- til 22-åringer tar høyere utdanning (2019).

Historikk

Selv om det har vært gjennomført større utdanningsreformer i landet, er mye fortsatt likt den franskinspirerte skolen som fantes i landet før frigjøringen i 1960. Man har forsøkt å innføre lokale afrikanske språk i undervisningen, selv om fransk er det offisielle undervisningsspråket.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg