Senakhtenra Ahmose var en egyptisk farao som regjerte ca. 1604-1603 fvt. Årstallene er usikre.

Under utgravninger i januar og februar 2012 gjorde en gruppe franske og egyptiske arkeologer et viktig funn ved templet til Ptah i Karnak. Templet, som ligger like nord for hovedtemplet til Amon-Ra, kan dateres til det 17. dynasti. Dette dynastiet besto av lokale herskere i Teben som sto imot Hyksos, et kanaaneisk nomadefolk som tok over makten i Nedre Egypt en gang på 1600-tallet fvt. To steinblokker som opprinnelig hadde vært del av en portal ble avdekket, og i de monumentale inskripsjonene fant man kongelige kartusjer som inneholdt navnet til en lite kjent farao fra det 17. dynasti: Senakhtenra Ahmose.

Navnet Senakhtenra var tidligere kjent fra tre egyptiske kongelister, den eldste nedtegnet omtrent hundre år etter hans regjeringsperiode. Inntil nå har det imidlertid ikke vært mulig å bekrefte denne kongens eksistens, langt mindre bestemme hans regjeringstid eller fullstendige identitet. Senakhtenra Ahmose har neppe sittet på tronen særlig lenge, i og med at han har etterlatt seg så få monumenter. Funnet er likevel viktig for den gammelegyptiske kronologien, som nå kanskje må forskyves et år eller to for å gi plass til den 'nye' faraoen.

Senakhtenra Ahmose var sannsyneligvis far til Seqenenra Tao, mannen som startet opprøret mot Hyksos, et opprør som skulle bli fullbyrdet av sønnen Ahmose 1. I 1539 fvt. frigjorde sistnevnte Nedre Egypt og forfulgte Hyksos inn i Palestina. Således ble det mektige 18. dynasti og imperietiden i det nye riket grunnlagt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.