Senakhtenra Ahmose

Kartusjene med Senakhtenra Ahmoses navn. Tegnet av Anders Bettum
.
Lisens: fri

Senakhtenra Ahmose var en egyptisk farao som regjerte ca. 1604-1603 fvt. Årstallene er usikre.

Under utgravninger i januar og februar 2012 gjorde en gruppe franske og egyptiske arkeologer et viktig funn ved templet til Ptah i Karnak. Templet, som ligger like nord for hovedtemplet til Amon-Ra, kan dateres til det 17. dynasti. Dette dynastiet besto av lokale herskere i Teben som sto imot Hyksos, et kanaaneisk nomadefolk som tok over makten i Nedre Egypt en gang på 1600-tallet fvt. To steinblokker som opprinnelig hadde vært del av en portal ble avdekket, og i de monumentale inskripsjonene fant man kongelige kartusjer som inneholdt navnet til en lite kjent farao fra det 17. dynasti: Senakhtenra Ahmose.

Navnet Senakhtenra var tidligere kjent fra tre egyptiske kongelister, den eldste nedtegnet omtrent hundre år etter hans regjeringsperiode. Inntil nå har det imidlertid ikke vært mulig å bekrefte denne kongens eksistens, langt mindre bestemme hans regjeringstid eller fullstendige identitet. Senakhtenra Ahmose har neppe sittet på tronen særlig lenge, i og med at han har etterlatt seg så få monumenter. Funnet er likevel viktig for den gammelegyptiske kronologien, som nå kanskje må forskyves et år eller to for å gi plass til den 'nye' faraoen.

Senakhtenra Ahmose var sannsyneligvis far til Seqenenra Tao, mannen som startet opprøret mot Hyksos, et opprør som skulle bli fullbyrdet av sønnen Ahmose 1. I 1539 fvt. frigjorde sistnevnte Nedre Egypt og forfulgte Hyksos inn i Palestina. Således ble det mektige 18. dynasti og imperietiden i det nye riket grunnlagt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg