Selskapsøyene

Artikkelstart

Selskapsøyene er en øygruppe i Fransk Polynesia i det sydlige Stillehavet. Øygruppen omfatter to mindre grupper, Windwardøyene, «øyene i lovart» og Leewardøyene, «øyene i le». De østlige Windwardøyene er de mest folkerike, med rundt 207 000 innbyggere (2017). Inkludert her er Selskapsøyenes mest kjente øy, Tahiti, og ferieparadiset Moorea. Leewardøyene har et innbyggertall på rundt 35 000 (2017). Dette inkluderer det ettertraktede feriemålet Bora-Bora.

Faktaboks

Også kjent som
Îles de la Société; Archipel de la Société; Tōtaiete mā

Etter at den britiske sjøfareren James Cook besøkte øygruppen i 1769, ga ham dem navnet Selskapsøyene, angivelig etter Royal Society, men navnet kan også skyldes at øyene ligger tett (som et samfunn av øyer).

Kolonisering

Øygruppen ble først bosatt for rundt 2 500 år siden av polynesiske sjøfarere som et ledd i Lapita-kulturens ekspansjon i det fjerne Oseania.

På slutten av 1760-tallet ble Selskapsøyene besøkt av tre ulike europeiske ekspedisjoner. Den første, i 1767, av Samuel Wallis, som gjorde krav på øyene på vegne av Storbritannia. Den andre, i 1768, av Louis Antoine de Bougainville, som gjorde krav på øyene på vegne av Frankrike. I 1769 ankom James Cook underveis på sin første reise i Stillehavet.

I 1843 ble Tahiti et fransk protektorat men en viss grad av politisk selvstyre. Sammen med resten av Selskapsøyene ble også Tahiti en del av den franske kolonien i Stillehavet i 1881.

Klima

Øyene er omgitt av korallrev, har tropisk klima og frodig vegetasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg