Selje (tidligere kommune)

Faktaboks

Landareal
220 km²
Innbyggertall
2 747 (2019)
Administrasjonssenter
Selje
Fylke
Vestland (fra 01.01.2020, tidligere Sogn og Fjordane)
Innbyggernavn
seljeværing
Målform
nynorsk
Kommunenummer
1441 (fram til 2020)
Høyeste fjell
Kvamfjellet (775 moh.)

Kommunevåpen

Selje. Klosterruinene på øya Selja, Vestlandets første bispesete. Klosteret ble anlagt kort etter 1100 av engelske benediktinermunker. Kirken var viet til St. Alban, og tårnet står ennå i full høyde (14 m). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Av /Store norske leksikon ※.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Selje er et tettsted og kystområde i Nordfjord, Stad kommune,Vestland fylke. Frem til 1. januar 2020 var Selje egen kommune, nordvest i Sogn og Fjordane. Selje og Eid kommuner ble slått sammen til Stad kommune i forbindelse med regjeringen Solbergs kommunereform.

Selje omfatter halvøya Stadlandet og landet sør for denne, samt øyene innerst i Sildegapet. Den største øya er Barmen på 8,4 km2.

Natur

Stad utgjør et fjellplatå omkring 500 meter over havet, som stuper bratt i havet og danner ei halvøy. Fjellet Kjerringa, også kalt Vestkapp, er halvøyas nordvestligste fjell på 497 meter over havet.

Kysten er værhard. Dalsøkk skjærer seg ned i platået og danner lave eid tvers over halvøya; Mannseidet innerst på halvøya, Sandvikseidet og Dragseidet sentralt, og et lengre dalsøkk sørøstover fra Ervik ytterst på halvøya. Høyeste punkt på Stadlandet er 645 meter over havet på Tarvaldseggja. I søndre del av kommunen når Kvamfjellet (Saltehorn) 774 meter over havet. Berggrunnen i hele kommunen består av gneis som tilhører Gneisregionen.

Bosetning

Bebyggelsen i Selje er jevnt fordelt langs strendene så vel på Stadlandet som lengst sør i kommunen med tyngdepunkt rundt tettstedet Selje innerst på Stadlandets sørside og kirkestedet Leikanger sentralt på Stadlandets nordside.

Av øyene har bare Barmen bosetning av særlig omfang. I tiårsperioden 2005–2015 gikk folkemengden i Selje tilbake med 8,2 % mot en økning på 2 % i fylket som helhet.

Næringsliv

Jordbruk og fiske, industri og reiseliv er viktigste næringer i Selje utenom den offentlige forvaltningen. Praktisk talt hele jordbruksarealet er eng og innmarksbeite. Foruten sau og storfe holdes noe høner. Det drives noe pelsdyroppdrett.

Fisket, som tidligere ble drevet i kombinasjon med jordbruk, blir i stadig sterkere grad basert på helårsdrift. Fiskeflåten består nå hovedsakelig av banklinebåter og kystnotbåter, og Selje er etter Vågsøy og Flora viktigste fiskeristeder i fylket.

Fiskeoppdrett er viktig, og Selje har flere matfiskanlegg. Viktigste industribransjer er verkstedindustri, særlig båtbygging, næringsmiddelindustri, blant annet fisketilvirkning, og tekstil- og bekledningsindustri (blant annet Skjortefabrikken). Størstedelen av industrien er lokalisert til tettstedet Selje.

Samferdsel

Selje har to riksveiforbindelser med resten av landet: Riksvei 620 fra Åheim på Sunnmøre langs nordsiden av Stadlandet og riksvei 618/619 langs kysten fra Vågsøy til administrasjonssenteret Selje. Fylkesveier når ut til de ytterste deler av Stadlandet. Det er ekspressbåtforbindelse med Bergen.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Selje hører til Vest politidistrikt, Fjordane tingrett og Gulating lagmannsrett.

Kommunen er med i regionrådet Nordfjordrådet sammen med Bremanger, Eid, Gloppen, Hornindal, Stryn og Vågsøy.

Selje kommune tilsvarer de tre soknene Ervik, Leikanger og Selje i Nordfjord prosti (Bjørgvin bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Selje til Sønd- og Nordfjord fogderi i Nordre Bergenhus amt.

Delområder og grunnkretser i Selje

For statistiske formål er Selje kommune (per 2016) inndelt i to delområder med til sammen 17 grunnkretser:

  • Selje: Kjøde, Stokkevåg, Årdal/Selje, Selje/Selja, Djupedal/Berge, Eide/Moldestad, Barmen, Pollane, Flatraket
  • Stadlandet: Rekvika/Sande, Indre Leikanger, Ytre Leikanger, Eltvik/Borgundvåg, Honningsvåg/Årvik, Ervik, Refsnes, Fure/Drage/Hoddevik

Historikk og kultur

På øya Selja i Sildegapet finnes ruiner av et benediktinerkloster som ble bygd tidlig på 1100-tallet, Selje kloster. Ruiner etter kirken er viet Sankt Albanus og Sankta Sunniva. Selje var landets første bispesete, som ble opprettet i Olav Kyrres tid og flyttet i 1170 til Bergen.

Ytterst på Stadlandet finnes rester etter store tyske befestninger fra annen verdenskrig. På Dragseidet står et stort steinkors, som ble reist i 1913 til minne om Olav Tryggvason, og som ifølge sagaen kristnet fire fylker i 997. Over Dragseidet drog man i tidligere tider båtene over på lunner for å unngå det harde havstykket utenfor, herav navnet.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet (godkjent 1991) har en sølv halv kvinneskikkelse med løftede hender mot en blå bakgrunn. Motivet henspiller på Sankta Sunniva.

Navn

Navnet er opprinnelig et øynavn, kanskje av sel, ‘seterbu’, eller av sal, om Sunnivahulen på øya.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Os, Edvard: Selje og Vågsøy : bygdene og bygdesamfunnet, 1957.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg