Det doriske tempelet i Segesta
Teateret i Segesta

Segesta, eller Egesta, var en antikk by på det vestlige Sicilia, i innlandet nær Calatafimi og Alcamo. Byen var sentrum for elymerne, som bebodde denne delen av Sicilia, og som tidlig kom i kontakt med gresk kultur. Segesta ble i høy grad hellenisert allerede på 500-tallet fvt.

Faktaboks

Uttale
Sedʒˈesta
Også kjent som
gr. Egesta

Byhistorie

Rivaliseringen med nærliggende Selinus kom til å kjennetegne mye av byens historie. For å få en sterk alliert mot Selinus inngikk Segesta et forbund med Athen i 458 fvt., og senere også med Karthago. Segesta var en av byene på Sicilia som oppmuntret Athen til å foreta ekspedisjonen mot Syrakus i årene 415-413 fvt.

Etter Selinus’ fall i 409 fvt. kom byen under Karthagos herredømme, men ble senere erobret av tyrannen Agathokles av Syrakus i 307 fvt., da innbyggerne ble drept eller solgt som slaver. Under den første puniske krigen overga Segesta seg umiddelbart til Roma, og ble godt behandlet av romerne, fordi de i likhet med elymerne anså seg for å være etterkommere av trojanerne. Segesta ble tildelt et stort territorium, som inkluderte den i romersk tid svært viktige Eryx-helligdommen. På 100-tallet evt. ble Segesta forlatt, og erstattet av et mindre samfunn, Aquae Segestanae, fem km lenger vest.

Det doriske tempelet fra slutten av 400-tallet fvt. og det velbevarte hellenistiske teateret er Segestas viktigste monumenter. Tempelet kan ha blitt påbegynt med økonomisk støtte fra Athen, men da Athen ble beseiret av Syrakus i 413 fvt., ble det aldri ferdigbygget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg