Segesta

Segesta, eller Egesta, var en antikk by på det vestlige Sicilia, i innlandet nær Calatafimi og Alcamo. Byen var sentrum for elymerne, som bebodde denne delen av Sicilia, og som tidlig kom i kontakt med gresk kultur. Segesta ble i høy grad hellenisert allerede på 500-tallet fvt.

Faktaboks

Uttale
Sedʒˈesta
Også kjent som
gr. Egesta

Byhistorie

Rivaliseringen med nærliggende Selinus kom til å kjennetegne mye av byens historie. For å få en sterk alliert mot Selinus inngikk Segesta et forbund med Athen i 458 fvt., og senere også med Karthago. Segesta var en av byene på Sicilia som oppmuntret Athen til å foreta ekspedisjonen mot Syrakus i årene 415-413 fvt.

Etter Selinus’ fall i 409 fvt. kom byen under Karthagos herredømme, men ble senere erobret av tyrannen Agathokles av Syrakus i 307 fvt., da innbyggerne ble drept eller solgt som slaver. Under den første puniske krigen overga Segesta seg umiddelbart til Roma, og ble godt behandlet av romerne, fordi de i likhet med elymerne anså seg for å være etterkommere av trojanerne. Segesta ble tildelt et stort territorium, som inkluderte den i romersk tid svært viktige Eryx-helligdommen. På 100-tallet evt. ble Segesta forlatt, og erstattet av et mindre samfunn, Aquae Segestanae, 5 km lenger vest.

Det doriske tempelet fra slutten av 400-tallet fvt. og det velbevarte hellenistiske teateret er Segestas viktigste monumenter. Tempelet kan ha blitt påbegynt med økonomisk støtte fra Athen, men da Athen ble beseiret av Syrakus i 413 fvt., ble det aldri ferdigbygget.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg