Secondteatret ble etablert av ekteparet Ludovica Levy og Dore Lavik i Christiania i 1899. Secondteatret åpnet 25. august 1899.  Det holdt til i det gamle Tivoli Teaters lokale.

Blant Secondteatrets produksjoner var Holbergs Det lykkelige skibbrud, Fredrich von Schillers Maria Stuart  (åpningsforestillingen), Friedrich Hebbels Maria Magdalena, Gunnar Heibergs Kong Midas og Erotik av Gustav Wied. Mange av oppsetningen er senere beskrevet som forestillinger med stor betydning for fremveksten av norsk teater. De ble karakterisert som nyskapende og viktige. Blant skuespillerne var Ludovicas datter Clary Levy (1874–1908), som også fungerte som teaterets forretningsfører.

Til teateret ble det også knyttet en elevskole med undervisning i plastikk, sang, litteratur- og kunsthistorie samt norsk, fremmedspråk og landsmål. Bl.a. Agnes Mowinckel, Ingolf Schanche, Stub Wiberg og Hauk Aabel hadde sin læretid på Secondteatret. Elevskolen var en betydelig faktor for teatrets utvikling.

Til tross for et variert repertoar med flere gode produksjoner, fikk Secondteatret tidlig økonomiske problemer og måtte lukke for godt våren 1901. Like etter skilte ektefellene lag.

  • Les mer om Secondteatret på Sceneweb.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.