Seaborg Technologies

Artikkelstart

Seaborg Technologies er et dansk selskap som ble etablert i 2015 for å utvikle en ny type kjernereaktor. Selskapet er oppkalt etter den amerikanske kjemikeren og nobelprismottakeren Glenn T. Seaborg.

Kjernereaktoren går under navnet CSMR (av engelsk The Compact Molten Salt Reactor) og er av typen saltsmeltereaktor. Kjernebrenselet kan være både vanlig uranbrensel, thorium samt eksisterende brukt kjernebrensel. Ytelsen vil være rundt 200 MWe og reaktoren kan levere både elektrisk energi og fjernvarme. Bruk av saltsmeltereaktorer gir en rekke sikkerhetsmessige fordeler.

Selskapet tar sikte på å bygge en fullskala prototyp innen 2025 og kommersialisere teknologien innen 2027. Danmark har hatt et forbud mot å bygge kjernekraft siden 1985, og i stedet har landet satset på en ambisiøs utbygging av fornybar energi. Mye tyder på at dette ikke vil være nok for å nå målene om en karbonfri energiforsyning innen 2050. Den danske regjeringen har derfor i sin erklæring fra 2016 slått fast at: «Regeringen vil fjerne eventuelle barrierer for forskning i thoriumbaserede teknologier».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg