Logo

Logoen til Seaborg Technologies.

Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Seaborg Technologies er et dansk selskap som ble etablert i 2015 for å utvikle en ny type kjernereaktor. Selskapet er oppkalt etter den amerikanske kjemikeren og nobelprismottakeren Glenn T. Seaborg.

CSMR

Kjernereaktoren går under navnet CSMR (av engelsk The Compact Molten Salt Reactor) og er av typen saltsmeltereaktor. Kjernebrenselet kan være både vanlig uranbrensel, thorium samt eksisterende brukt kjernebrensel. Ytelsen vil være rundt 200 MWₑ og reaktoren kan levere både elektrisk energi og fjernvarme.

Bruk av saltsmeltereaktorer gir en rekke sikkerhetsmessige fordeler. Til forskjell fra andre termiske saltsmeltereaktorer er grafitt byttet ut med natriumhydroksid (NaOH) som moderator. Flytende natriumhydroksid er lagt i rør som er flettet sammen med rør med det flytende kjernebrenselet. Det gir en mer kompakt utforming av reaktoren. Dessuten kan den flytende moderatoren enkelt fjernes fra reaktorkjernen, som gjør det mulig med en rask regulering av fisjonsprosessen. Ekstra sikkerhet oppnås ved at en innlagt frossen saltpropp i bunnen av rektoren vil smelte i tilfelle av overoppheting. Det flytende brenselet kan da renne ut i avkjølte tanker, hvorved kjernereaksjonene stopper, brenselet avkjøles og størkner uten at det spres til omgivelsene.

Planer

Selskapet tar sikte på å bygge en fullskala prototyp innen 2025 og kommersialisere teknologien innen 2027. I første omgang skal reaktoren plasseres på en flytende lekter. For å bygge et komplett flytende kjernekraftverk er det inngått en samarbeidsavtale med de sør-koreanske selskapene Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) og Samsung Heavy Industries (SHI).

Dansk kjernekraft

Danmark har hatt et forbud mot å bygge kjernekraft siden 1985, og i stedet har landet satset på en ambisiøs utbygging av fornybar energi. Mye tyder på at dette ikke vil være nok for å nå målene om en karbonfri energiforsyning innen 2050. Den danske regjeringen har derfor i sin erklæring fra 2016 slått fast at: «Regeringen vil fjerne eventuelle barrierer for forskning i thoriumbaserede teknologier».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg