Scratch

Del av et skjermbildet fra nettleserversjonen av Scratch. Blokkene på venstre side er et lite program, og man programmerer ved å kombinere ulike slike fargede klosser. Når du trykker på det grønne flagget, vil dette programmet få katten bevege seg etter musepekeren, og når den kommer nær kanten av vinduet, blir det avspilt en mjau-lyd.

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Scratch, et enkelt programmeringsspråk bygget på blokkprogrammering som retter seg mot barn og unge. I hovedsak benyttes programmeringsspråket til å lage spill, animasjoner, kunst og historiefortelling. Scratch er utviklet ved MIT Media Lab.

Scratch-prosjekter kan utvikles i både en online-editor og en nedlastbar offline-editor. Selv om Scratch øker forståelsen for programmering, er trening av kreativitet og samarbeid noe som også ligger i motivasjonen bak utviklingen av programmeringsspråket.

Det finnes et stort online-bibliotek av eksempelprosjekter, og man kan lett lage sine egne modifiseringer, såkalte «remikser», av disse. Som Scratch-bruker kan man også publisere sine egne prosjekter til dette felles biblioteket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg