Scottish National Party

SNP, skotsk nasjonalistparti, grunnlagt 1934. Partiet har skotsk uavhengighet som hovedsak, og er representert i Underhuset, det skotske parlamentet og Europarådet. Alex Salmond var partileder 1990–2000 og 2004-14; partileder fra 2014 er Nicola Sturgeon.

Faktaboks

uttale:
skˈåtiʃ nˈæʃənl pˈa:ti

Oppslutning

SNP hadde sterk fremgang i begynnelsen av 1970-årene (30,4 % av de avgitte stemmer i Skottland ved parlamentsvalget 1974; 11 mandater i Parlamentet), men har senere svingt mye i oppslutning. SNPs krav om et skotsk parlament (hjemmestyre) ble støttet av Labour i 1997, etterfulgt av folkeavstemning og opprettelse av det skotske parlamentet i 1999.

Partiet ble av mange oppfattet som overflødig etter dette, og gikk litt tilbake i velgeroppslutning. Men ved lokalvalgene 2007 kom SNP sterkt tilbake, og med 31 % av stemmene og 47 av 129 mandater ble partiet for første gang Skottlands største. I 2011 gjorde SNP enda et rekordvalg. Partiet fikk 69 seter i det skotske parlamentet og dannet flertallsregjering.

Folkeavstemningen i 2011

Som følge av valgseieren i 2011 sto kravet om skotsk uavhengighet sterkere, og partiet krevde folkeavstemning i Skottland om løsrivelse fra Storbritannia. Partiet vant fram med kravet, og 18. september 2014 ble det avholdt folkeavstemning i Skottland om løsrivelse. Resultatet ble et nederlag for SNP: 55,3 % av skottene stemte nei til uavhengighet fra Storbritannia.

Den mangeårige partilederen Alex Salmond trakk seg og overlot partiledelsen til Nicola Sturgeon. Hun har varslet at hun ønsker en ny folkeavstemning dersom britene stemmer ja til å forlate EU i 2017.

Etter 2014

Selv om skottene var delt etter folkeavstemningen, har Sturgeon gjenreist partiet partiet på rekordtid. Hun har fremstått som en samlende skikkelse der Salmond var mer splittende, og det har gitt store positive utslag på meningsmålingene. Foran parlamentsvalget i Storbritannia ligger SNP an til å ta nesten 50 av Skottlands 59 seter i Underhuset. Fra 2010-2015 hadde partiet 6 parlamentsmedlemmer, og den endringen som er i ferd med å skje i Skottland mangler sidestykke i britisk politisk historie.

Mye av æren for den enorme fremgangen i meningsmålingene tilskrives Sturgeon, men Labours upopularitet er også et forklarende element. I Skottland har velgerne tradisjonelt stemt Labour og ofte står kampen mellom Labour og SNP.

Sturgeon inviterte Ed Miliband og Labour til et eventuelt samarbeid hvis valgresultatet skulle føre til et Hung Parliament, det vil si et Underhus hvor ingen av partiene får flertall alene. Men Labour takket 'nei' til invitasjonen om en mulig koalisjon før valget. For SNP og Sturgeon er parlamentsvalget i 2015 å anse som et mellomvalg, det er valget til det skotske parlamentet i 2016 som virkelig gjelder. Skulle den samme oppslutningen vise seg som en realitet i det valget, er det ingen tvil om at SNP vil kreve en ny folkeavstemning om uavhengighet fra Unionen.

Sturgeon er den klare vinneren av valgkampen for det britiske valget i 2015, hvor hun blant annet gjorde det meget skarpt i de to TV-debattene. Ironien er likevel at Sturgeon ikke stiller til valg denne gangen, og partiet hennes kun kan stemmes på i Skottland.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg