Scimitar (flytype)

Armstrong Whitworth A.W.35 Scimitar var et britiskprodusert jagerfly (biplan), som i Norge var brukt av Hærens flyvåpen siste halvdel av 1930-tallet.

Faktaboks

Også kjent som

Falk

Historie

A.W.35 Scimitar.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

A.W.35 Scimitar var en videreutvikling av Armstrong Whitworth A.W.16, og det første av to prototyper fløy første gang i 1933. Fire flymaskiner ble anskaffet av Hærens flyvåpen i 1935, hvor de fikk navnet Falk. Man la også planer om å produsere flytypen på lisens ved flyfabrikken på Kjeller, men flytypens ytelser var ikke tilfredsstillende og da forutsetningen om at også det britiske flyvåpenet skulle anskaffe flytypen ikke ble oppfylt, ble kostnadene for store.

Et av flyene styrtet under oppvisningen i forbindelse med åpningen av Sola flyplass 31. mai 1937. De tre gjenværende flyene ble overført til Flygeskolen i 1940 men stod fremdeles på Kjeller ved den tyske invasjonen av Norge.

Spesifikasjoner

Scimitar/Falk var utstyrt med en Armstrong Siddeley Panther XIA stjernemotor med en ytelse på 730 hestekrefter. Flyet var utrustet med to 7,7-millimeter mitraljøser og lette bomber kunne bæres på fire festemekanismer under vingene.

  • Vingespenn: 10,06 meter
  • Lengde: 7,62 meter
  • Normal lastet vekt: 1860 kilogram
  • Topphastighet: 343 kilometer i timen ved 14 000 fot (4270meter)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg