Schlesiske kluski.

Schlesiske kluski er en rett basert på små, ganske flate potetboller. Retten er typisk for regionen Schlesien (polsk: Śląsk). Bollene har en fordypning (dziurka) i midten som lages med fingrene. Kluski serveres som regel sammen med kjøtt og saus og ofte kål.

Faktaboks

Uttale

kl'uski

Etymologi
Av tysk Kloß, som kommer av ordet for å klumpe sammen,
Også kjent som

På schlesisk kalles de ślůnske klůski og gůmiklyjzy. Blant det tysktalende mindretallet i Schlesien kalles retten Gummikließla og Schläsche Kließla.

De står på lista over offisielt godkjente regionale retter utarbeidet av det polske Ministeriet for landbruk og bygdeutvikling. Fylket Schlesien har i alt 138 slike retter.

Kluski er nær beslektet med tsjekkiske knedlík.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg