. fri

Schibsted ASA er et norskbasert internasjonalt mediekonsern med røtter tilbake til 1839. Hovedkontor i Oslo. Omfattende virksomhet innen aviser, multimedia og mobiltjenester og er Norges største og et av Nordens ledende medieselskap. Rubrikkannonser på nettet et hovedsatsingsområde. Hovedvirksomheten er i Norge og Sverige, men konsernet har virksomhet i til sammen 30 land i Øst- og Vest-Europa, Latin-Amerika, Afrika og Asia.

Driftsinntekter i 2016 var ca. 15,8 mrd. (ca. 15,1 mrd. i 2015). Brutto driftsresultat i 2016 (EBITDA) var ca. 2,1 mrd. kroner (2,0 mrd. kroner i 2015). Konsernet hadde ca. 6 900 ansatte høsten 2017. Av disse hadde ca. 4 000 sitt virke utenfor Norge.

I september 2017 presenterte Schibsteds ledelse et nytt organisasjonskart. Konsernet består av to divisjoner, Media og Markedsplass. Divisjonen Media omfatter blant annet alle publisistiske virksomheter i Norge og Sverige og ledes av Raoul Grünthal. Grünthal var tidligere leder av Schibsted Sverige. Sondre Gravir er leder for divisjonen Markedsplass.

Konsernsjef er Rolv Erik Ryssdal, og styreleder Ole Jacob Sunde, som også  er styreleder i Tinius-stiftelsen. Største eier var lenge Einar Fr. («Tinius») Nagell-Erichsen gjennom selskapet Blommenholm Industrier (26,1 %), men denne eierandelen ble i 2006 overført til Stiftelsen Tinius, hvor Nagell-Erichsen var styremedlem til sin død i 2007.

Schibsted eier fem av Norges ti største aviser, Verdens Gang (VG), Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen. Gjennom eierskapet i Polaris Media (29,0 prosent) er Schibsted dessuten største eier av Adresseavisen. Gjennom selskapet Media Norge ASA (2009-2012) kontrollerte Schibsted en tid opptil 84 prosent av aksjene. Media Norge omfattet Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen i tillegg til Finn.no. I 2012 ble Media Norge et heleid Schibsted-selskap og omdøpt til Schibsted Norge, hvor også VG ble innlemmet sammen med Schibsted Forlag og Media Norge Trykk.

I tillegg til de store norske avisene eier Schibsted åtte mindre lokalaviser. 

Satsingen på digitale plattformer preger stadig mer av konsernets aviser. Schibsted er majoritetseier i billedbyrået Scanpix Skandinavia med datterselskaper i Norge, Sverige, Danmark og Estland, også stor eier i Norsk Telegrambyrå. Schibsted Trykk i Nydalen i Oslo er Norges største avistrykkeri.

I Sverige eier Schibsted Svenska Dagbladet i Stockholm og (sammen med svensk LO) Aftonbladet, Nordens største avis. I Estland eide Schibsted inntil 2013 mesteparten av landets største medieselskap (Eesti Meedia Group) med virksomhet innen aviser (bl.a. Postimees, Estlands største), ukeblader og tidsskrifter, radio og Internett. Eier også landets største trykkeri (Kroonpress). I Spania og Frankrike utga Schibsted 1999-2016 gratisavisen 20 Minutes i tilknytning til offentlig kommunikasjon i over 20 større byer.

Foruten nettaviser på grunnlag av sine papiraviser, har Schibsted flere andre nettselskaper.

Finn.no ble lansert i 1999 og er en elektronisk markedsplass for bil- og eiendomskjøp, stillingsannonser m.m. Nettavisen Næringsliv24, mest kjent som E24 (fra 2006) er et samarbeid mellom Aftenposten og VG. I 2005 lanserte Schibsted søkemotoren Sesam som ble avviklet 2009.

Schibsted var 1992 med og startet TV 2, og eide en tredjedel av aksjene. Solgte seg helt ut i 2006. Schibsted var noen år majoritetseier i film- og TV-produksjonsselskapet Metronome Film & Television, men var i 2013 helt ute av film- og fjernsynsbransjen.

Schibsted var eier av Schibsted Forlag AS til 2015, da det sammen med EBOK.NO ble solgt til Forlagshuset Vigmostad & Bjørke i Bergen. Konsernet utgir en rekke magasiner i Norge, Estland og Litauen.

Christian Schibsted ble i 1839 kompanjong med boktrykkeren Johan Jørgen Krohn. Året regnes som stiftelsesåret for Chr. Schibsteds forlag, som fikk sitt navn i 1843 da Schibsted kjøpte ut Krohn. Schibsted gav fra 1860 ut avisen Aftenposten, som passerte Morgenbladet og ble Norges største i 1901. På eiersiden var selskapet helt fra begynnelsen av 1900-tallet dominert av familiene Nagell-Erichsen, Huitfeldt og Riddervold.

Aftenpostens eiere overtok i 1966 Verdens Gang, som ble Norges største avis i 1981. I og med eierskapet av to aviser ble Schibsted-gruppen etablert midt i 1970-årene, og i 1989 ble konsernet omdannet fra familieselskap til aksjeselskap og børsnotert i 1992 (Schibsted ASA). Samtidig ekspanderte virksomheten utover landets grenser med kjøp av bl.a. store andeler i svenske storaviser. En stor andel i den svenske TV-kanalen TV 4 ble kjøpt i 2004.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.