Schengen-visum

Artikkelstart

Et Schengen-visum er det ordinære turistvisumet som gis etter utlendingsloven § 10. Det gjelder for hele Schengen-området og er også omtalt som C-visum i visumforordningen. Dette gir dermed også rett til å reise til de fleste landene som deltar i Schengensamarbeidet.

Faktaboks

Også kjent som

C-visum eller turistvisum

Visumet gjelder for inntil tre måneder, men betyr ikke at man kan oppholde seg i hvert av Schengen-landene i tre måneder av gangen. Man kan oppholde seg i til sammen tre måneder på Schengen-territoriet. Deretter må man vente i minst tre måneder før man kan søke visum på nytt.

For å få rett til et slikt visum må man ha et gyldig, godkjent reisedokument som normalt er et pass. Man må også sannsynliggjøre formålet med oppholdet enten man skal reise hit som turist eller besøke familie og venner. Det er også et vilkår at man kan dokumentere at man har tilstrekkelig med økonomiske midler for å kunne oppholde seg her. Søkeren kan heller ikke være innmeldt i Schengen Informasjonssystem (SIS) eller utvist. Disse vilkårene følger av utlendingsloven § 10.

Dersom man oppfyller vilkårene er det ikke dermed gitt at man får visum. Det er etter utlendingsloven § 10 annet ledd adgang til å avslå en visumsøknad dersom utenrikspolitiske hensyn, nasjonale interesser eller innvandringsregulerende hensyn tilsier det. I praksis benyttes denne skjønnsmessige adgangen til å avslå visumsøknader oftest overfor visumsøkere fra såkalte "asylproduserende land".

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg