Scabiosa

Bakkeknapp, Scabiosa columbaria, finnes blant annet i Sør-Sverige og Danmark. Grodde, Gotland, Sverige

Artikkelstart

Scabiosa, eller bakkeknappslekta, er en planteslekt i kaprifolfamilien med rundt 80 arter, de fleste i middelhavslandene. Bladene er motsatte og blomstene sitter tett sammen i mer eller mindre halvkuleforma hoder. Overflatisk kan blomsterstanden ligne på kurvplanter, men arter i bakkeknappslekta har frie pollenknapper som stikker ut av blomstene. Blomstene i kanten av blomsterstanden har lange fliker og er noe asymmetriske, mens blomstene i midten er symmetriske med kortere fliker.

Faktaboks

Uttale
scabiˈosa
Etymologi
av latin ‘skabb’

Ingen arter i bakkeknappslekta er viltvoksende i Norge, men et par arter, lodnebakkeknapp, S. canescens og bakkeknapp, S. columbaria, går så langt nord som til Danmark og Sør-Sverige. Artene i slekta finnes i Europa, Asia og Afrika. En art i den nærstående slekta Knautia, rødknapp, finnes viltvoksende i Norge. Disse to slektene kan skilles ved at bakkeknappslekta har enkeltblomster med femflika krone, mens rødknappslekta har fireflika kroner.

I middelalderen ble arter av Scabiosa flittig brukt som medisin mot skabb, byllepest og andre sykdommer. En rekke bakkeknapparter dyrkes som prydplanter, blant andre kaukasusskabiosa, S. caucasica, og sørgeskabiosa, S. atropurpurea.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg