I oldtiden var området bebodd av keltiske stammer (allobroger); 121 f.Kr. ble de beseiret av romerne, som gjorde landet deres til en del av provinsen Gallia transpadana. Under folkevandringene slo burgunderne seg ned i området, men 564 kom deres rike under frankisk herredømme; senere lå området i perioder dels under italiensk styre, dels under fransk, inntil det gikk opp i kongeriket Burgund og kom under Det tysk-romerske rike (1033). På 1100-tallet fikk slekten Savoia makten i landet, og Amadeus 3 gjorde det til et grevskap med betydelige besittelser i Italia (Piemonte) og Sveits (Genève). Savoia ble hertugdømme 1416.

På begynnelsen av 1500-tallet ble Savoie skueplass for stridigheter mellom Spania og Frankrike, men ved freden i Cateau-Cambrésis i 1560 sikret Savoie seg en mer uavhengig stilling. Ved freden i Utrecht i 1713 fikk Savoie Sicilia, som i 1720 ble tatt fra dem og erstattet med Sardinia. Fyrstemakten stod sterkt i Savoie. Alt i årene etter 1560 mistet stenderforsamlingen sin betydning, og Emanuel Philibert bygde opp en administrasjon med klart eneveldige trekk. På 1700-tallet ble denne politikken ført videre. Viktor Amadeus 2 (1675–1730) gjennomførte jordreformer, skattereformer og reformer i administrasjonen, samtidig som han bygde ut hæren. Savoie ble en av de mest effektivt administrerte stater i Europa. Men jordbruket var forholdsvis primitivt. Adel og presteskap utgjorde en forholdsvis stor del av befolkningen, eide det meste av jorden og dominerte industri, handel og bankvirksomhet.

Fastlandsdelen av kongeriket ble erobret av franskmennene under revolusjonskrigene, og gjort til fransk departement, men riket ble gjenopprettet i 1815.

De nasjonalistisk-liberale strømninger, særlig etter 1830, var sterke i Savoie. Med fransk hjelp ble Savoie selvstendig 1860. Selve Savoie gikk da opp i Frankrike, mens Piemonte og de italienske delene av Savoia ble innlemmet i det nye Italia. Viktor Emanuel, den siste kongen av Savoia-Sardinia, ble 1861 konge av Italia. Se også Italia (historie).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.