Saudi-Arabia

Mekka er den muslimske verdens religiøse sentrum. Hundretusener av pilegrimer valfarter til den hellige byen hvert år, noe som gir Saudi-Arabia betydelige inntekter. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Islam er Saudi-Arabias statsreligion. Saudi-Arabias befolkning, inkludert migranter, er på drøye 32 millioner (2022), ifølge offisielle tall. De aller fleste av disse er muslimer.

Religion og demografi

Det finnes foreløpig ikke offentlig tilgjengelig statistikk på religiøs tilhørighet i Saudi-Arabia. Blant statsborgere, som utgjør 58 prosent av den totale befolkningen, er det anslått at mellom 85 og 90 prosent er sunni-muslimer, mens 10 til 12 prosent er sjia-muslimer. Sjia-muslimer er særlig bosatt øst i landet.

Også blant migrantbefolkningen er majoriteten muslimer. Antallet migranter er ifølge offisielle tall i overkant av 13 millioner (2022) og inkluderer både lengeværende og folk med kortere opphold i landet, da det er svært vanskelig å oppnå statsborgerskap. De tre største nasjonalitetene er Bangladesh, India og Pakistan og det finnes blant annet kristne, hinduer og buddhister blant migrantene.

I 2020 ble det anslått at antallet kristne i Saudi Arabia er cirka 2,1 millioner, antallet hinduer 708 000, ateister og agnostikere 242 000 og buddhister 114 000.

Islams historie

Islam har opphav i dagens Saudi-Arabia og islams to helligste steder, Mekka og Medina, ligger i landet. Profeten Muhammad er født og fikk sin åpenbaring i det som i dag er Saudi-Arabia, og Islams tidlige historie utspilte seg i stor grad der. På bakgrunn av dette besøker opp mot 7 millioner pilegrimer Saudi-Arabia hvert år. Rundt 4,5 millioner av disse gjennomfører umra – kjent som «den lille pilegrimsreisen» – mens 2,5 millioner kommer for hajj. Hajj, pilgrimsferden, er en av islams fem søyler.

Religionsfrihet

Saudi-Arabia har lenge blitt kritisert for mangel på religionsfrihet. Landets antiterror-lovgivning kriminaliserer blant annet promotering av ateisme og kritikk av Islam samt å aktivt konvertere muslimer til andre religioner. Blasfemi kan i teorien medføre dødsstraff, men slike saker har ikke funnet sted på mer enn tretti år. Utøvelse av andre religioner enn Islam er som hovedregel ikke tillat, og ikke-muslimer har ikke adgang til å besøke Mekka og Medina.

Landets sjiamuslimske minoritet har blitt både religiøst og politisk undertrykket.

Religion og politikk

Høyhastighetstog
Sadiske myndigheter har bygget høyhastighetstog mellom de to hellige byene Mekka og Medina, for å gjøre det lettere for millionene av pilegrimer som besøker landet å forflytte seg mellom byene.
Høyhastighetstog
Av /AP/NTB.

Saudi-Arabias forfatning slår fast at landets lovverk er Koranen og sunna. Islam har således svært stor innflytelse både på landets politikk og rettsvesen. Landet følger i de fleste tilfeller hanbali-lovskolen og er sterkt påvirket av den puritanske wahhabismen, som oppsto i Saudi-Arabia. Den mest innflytelsesrike religiøse institusjonen er det statsstøttede Ulama-rådet. En av rådets fremste oppgaver er å gi religiøse begrunnelser for regimets politikk.

Komiteen for å fremme dyd og forhindre synd, ofte omtalt som moral-politiet, har historisk vært ansvarlig for å kontrollere at befolkningens liv og gjøren er i tråd med den rådende tolkningen av islam. Dette inkluderte blant annet å overse at segregering mellom kjønnene, bønnetider og stenging av forretninger under disse, islamsk klesdrakt og så videre ble overholdt. De siste årene har imidlertid denne grupperingen fått mye mindre makt, og den offentlig kontrollen av moral har blitt sterkt redusert.

Landets herskere har ønsket å fremstå som forbilde og ledere for hele den muslimske verden. I 1986 tok kong Fahd tittelen «Vokter av de to helligdommer», det vil si Mekka og Medina. Etter 1960 har Saudi-Arabia finansiert moskébygg over hele verden, drevet internasjonalt hjelpearbeid blant muslimer og vært med på å grunnlegge og finansiere internasjonale islamske organisasjoner. De fremste er Muslim World League (Rabita al-alam al-islami) og OIC (Organization of Islamic Conference, arabisk Munazzamat al-mu'tamar al-islami), begge med hovedsete i landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg