Satyendra Nath Bose

Faktaboks

Satyendra Nath Bose
Uttale
bouz
Født
1894
Død
1974

Satyendra Nath Bose på 1930-tallet.

Av .

Artikkelstart

Satyendra Nath Bose var en indisk fysiker og matematiker som er mest kjent for å ha utarbeidet en teori for den statistiske oppførselen til en stor klasse partikler som kalles bosoner. Han regnes ofte som grunnleggeren av kvantestatistikk.

Karriere

Bose tok sin utdannelse ved universitetet i Calcutta, hvor han også senere underviste i fysikk. Gjennom sitt vitenskapelige arbeid bidro han til flere områder av fysikk, inkludert statistisk mekanikk og elektromagnetisme.

Bose er mest kjent for å ha etablert grunnlaget for en kvantemekanisk teori som er gyldig for partikler med heltallig spinn. Slike partikler kalles bosoner og utgjør sammen med fermioner alle naturlig forekommende partikler i universet. Fotoner, gluoner og bestemte typer atomer er eksempler på bosoner.

I samarbeid med Albert Einstein fikk Bose publisert og videreutviklet teorien sin. Einstein brukte blant annet arbeidet til Bose til å predikere det kvantemekaniske fenomenet som i senere tid fikk navnet Bose-Einstein-kondensasjon. Teorien som beskriver den statistiske oppførselen til bosoner er oppkalt etter Bose og Einstein og kalles derfor for Bose–Einstein-statistikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg