Kart
Utsnitt av svalbardkart som viser nordenden av Forlandsundet med Sarstangen til høyre og Forlandsrevet til venstre

Sarstangen er en stor sand- og grustange på nordøstsiden av ForlandsundetSpitsbergenSvalbard. Den er oppkalt etter zoologiprofessor Michael Sars (1805−1869).

Hele tangen består av et smalt belte av grus og sand med en lagune innenfor. Inne på tangen finnes en langsgående innsynkning som kalles en gravforkastning eller graben. Tangen fortsetter som en undersjøisk sand- og grusbanke over Forlandsundet mot Prins Karls Forland. Dybden i sundet der er derfor bare noen få meter. Den norske los, som publiserer farvannsbeskrivelser, opplyser at det ytterste området av tangen kan forskyves noe ut- eller innover fra år til år. Sarstangen, sammen med Forlandsrevet på nordvestsiden av Forlandsundet, er grunnen til at de fleste fartøyene som skal passere nord- eller sørover på Svalbards vestkyst må seile på utsiden av Prins Karls Forland. På 1920-tallet ble det satt opp båker på Sarstangen og Forlandsrevet for å markere disse, men den på tangen var for utsatt for angrep av drivis og den ble derfor i 1984 flyttet cirka 200 meter innover til en etterlatt oljeboringsplattform fra 1974.

I 1974 drev det norske privateide selskapet Norsk Polar Navigasjon (NPN), ledet av brødrene Einar Sverre Pedersen og Gunnar Sverre Pedersen, prøveboring etter olje på Sarstangen, nær midten av grabenen. Prøvene viste en gasstrøm fra borehullet på cirka 3800 kubikkmeter per døgn. Dette ble ikke ansett for tilstrekkelig for en lønnsom utnyttelse.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hjelle, Audun (1993): Svalbards geologi, Norsk Polarinstitutt Polarhåndbok Nr. 6, Oslo

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg