Faktaboks

Sarpefossen

Sarpsfossen, Sarpen

Sarpefossen
Sarpefossen sett sørfra under storflommen i 1995. Til venstre ligger Borregaards fabrikker.
Av /Aftenposten/NTB Scanpix.
Sarpefossen
Av /Statens Museum for Kunst, København.
Sarpsfossen
Sarpsfossen
Av /Norges Land og Folk, statistisk og topografisk beskrevet. Smaalenenes Amt..

Sarpefossen er en foss i Glomma nær bysenteret i Sarpsborg kommune, Østfold.

Nedbørsfeltet til Glomma ovenfor fossen er 41 182 km2. Flomavledningskapasiteten i fossen er ca. 3400 m³/per sekund. Over fossen går det jernbane- og veibro (bygd av Jens Julius Engelstad). På veibroen gikk tidligere E6; denne krysser i dag Glomma ved Sandesund på nedsiden av Sarpefossen.

Kraftutvinning

Fossen ble tidlig utbygd til kraftformål; først var Hafslund kraftverk i 1899. I dag er fossen utbygd med tre kraftverk, Borregaard, Sarp og Hafslund, med en samlet maskininstallasjon på 165 MW og en midlere årsproduksjon på 944 GWh (2023); fallhøyden i alle verkene er 20,5 m.

Historie

Det var ved Sarpefossen at Olav Haraldsson i henhold til sagatradisjonen anla en «kjøpstad» i Borg i 1016. Her lot kongen kaste opp en jordvoll for å stenge av neset ved fossen, og her anla han en kongsgård og en kirke (Mariakirken). Han stakk også ut flere tomter for bygårder. Selv tilbrakte Olav flere vintre i byen. Dette ble forløperen til byen Sarpsborg, og på 1100-tallet ble byen sete for Borgarting.

I 1702 skjedde det et stort leirras ved Sarpefossen. Da raste store deler av Borregård, den tidligere kongsgården, og med den store deler av middelalderbyen Borg, ut i Glomma i underkant av Sarpefossen. 14 mennesker og 200 husdyr omkom i skredet.

Navnet

Navnet er i norrønt skrevet Sarpr; samme fossenavn finnes flere steder i Norge. I islandsk betyr sarp 'fuglekrås', og ordet har trolig hatt lignende betydning i Norge. En annen tolking av navnet Sarpr, er 'den glupske', eller 'slukende, svelgende'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg