Sardinia (historie)

Sardinia må etter arkeologiske funn å dømme ha vært befolket allerede i steinalderen. En eiendommelig art oldtidslevninger er ca. 7000 nuragher, som er runde steintårn omgitt av landsbyer. Nuraghene er de nest største forhistoriske byggverk i middelhavslandene nest etter pyramidene i Egypt. Fra forhistorisk tid fins det også en rekke store underjordiske gravplasser, domus de janas («åndenes hus»), hvor hver grav er som en «leilighet» med 3 til 6 rom.

Noen stedsnavn kan være av gresk opprinnelse, men de fønikiske kolonisasjoner er de tidligste man har sikker kjennskap til. Karthagerne gjorde øya til et viktig kornland. Øya ble 238 fvt. erobret av romerne fra Karthago og ble romersk provins 227 fvt. Øya ble kristnet i løpet av de første århundrene av vår tidsregning, og de eldste bevarte kirkene går tilbake til ca. 500 evt. Fjellområdene i øst ble sent kristnet, og den romerske innflytelsen var liten der.

Det meste av Sardinia var 455–534 i vandalenes besittelse, deretter i navnet under Det bysantinske rike til 900-tallet. Etter at bysantinerne trakk seg ut, ble Sardinia delt i fire stater, såkalte judikater, ledet av dommere, judices. Dommerne ble etter hvert konger over hver sin del av øya, og kongeverdigheten ble arvelig. På 1000-tallet kom deler av øya i Pisas besittelse. Også Genova hadde innflytelse på Sardinia. I en særstilling sto den rike handelsbyen Sassari, som var en byrepublikk etter italiensk mønster.

Etter at paven hadde forsøkt å skaffe seg overhøyhet og gitt øya i len til kongen av Aragón, ble store deler av den erobret av Aragón i løpet av 1200- og 1300-tallet. Under ledelse av Mariano 4 og hans datter Eleonora gjenerobret det siste gjenværende judikatet, Arborea, det meste av øya i annen halvdel av 1300-tallet. Eleonora er også kjent for å ha gitt en lovbok, Carta de logu («Stedets lov») for hele øya. Denne gjaldt til et stykke ut på 1800-tallet.

På 1400-tallet ble hele Sardinia spansk. Etter den spanske arvefølgekrig (1713) kom Sardinia under Østerrike og Sicilia under Savoia. Men allerede 1720 overdro Østerrike Sardinia til hertugen av Savoia, mot å få Sicilia isteden. Samtidig fikk hertugen av Savoia tittelen konge av Sardinia.

Les mer i Store norske leksikon 

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg