Saratov - by

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Saratov er en by i Russland, og administrasjonssenter i Saratov fylke. Byen har en betydelig havn ved elven Volga, ca. 340 km nord for Volgograd. Byen har i underkant av 850 000 innbyggere, og er i dag en industriby, med blant annet oljeraffinerier og petrokjemisk industri. Fremstilling av landbruks- og verktøymaskiner og møbler. Universitetet er fra 1909, og katedralen er fra 1690-årene.

Faktaboks

uttale:
sarˈatov.

Det er flere flyfabrikker i byen, og flydesigneren Oleg Antonov er født her.

Byens historie

Tsar Fyodor Ivanovich ønsket å sikre grensene i sitt område, og bygget derfor flere bosetninger langs Volga-elven i perioden 1584–1598. Offisielt sies det derfor at Saratov ble grunnlagt av tsar Ivanovich rundt 1590, men det har eksistert bebyggelse i området adskillig lengre tilbake i tid.

Stedet ble gitt bystatus i 1708, og hundre år senere var byen blitt en viktig shippinghavn ved Volga. Jernbanen fra Moskva kom til byen i 1870, og fra 1896 var den bygget videre østover. Først krysset jernbanen Volga ved hjelp av en ferje med jernbanespor, men fra 1935 kunne togene på Ryazan-Uraljernbanen krysse Volga på en bro.

Under den første verdenskrig var byen deporteringssted for jøder, tyskere, ungarer med flere.

Ved andre verdenskrig hadde Sovjet en militær jernbane – Volzhskaya Rokada – som hadde til hensikt å transportere forsyninger, ammunisjon og militære styrker til Stalingrad. Saratov var en viktig stasjon på denne jernbanen, og var derfor flere ganger under angrep av tyske styrker. I tillegg til å bombe jernbaneinstallasjoner, ble også byens oljeraffineri bombet.

Inntil Sovjetunionen opphørte i 1991 var Saratov en lukket by, med strengt begrenset tilgang. Dette som følge av byens militære betydning, med blant annet en militær flyfabrikk.

Volga-tyskere

På 1800- og 1900-tallet åpnet de russiske keiserne for innvandring fra Tyskland, etter at Katharina den store i 1763 hadde signerte manifestet som ga frihet fra militærstyre og religionsfrihet. Dette førte til stor innvandring, og på begynnelsen av 1900-tallet var det rundt 800 000 etniske tyskere i området

Det Volga-tyske samfunnet i byene Saratov og Pokrovsk, på motsatt side av Volga, var sterkt preget av den tyske levemåten, og Saratovs universiteter, konservatorier med mer ble etablert av tyskerne.

Under Tysklands invasjon av Sovjetunionen i juni 1941, fordrev Sovjetiske styresmakter Volga-tyskerne vekk fra Saratov, og til Sibir, Usbekistan og Kasakhstan. De få gjenværende ble etter andre verdenskrig utvist til Vest-Europa. Mange etterkommere etniske tyskere i Saratov, emigrerte til Tyskland på 1980-tallet.

I dag er 90 % av byens innbyggere etniske russere. I tillegg finnes blant annet ukrainere, tatarer, armenere.

Saratovs store broer

Broen over Volga ble åpnet i 1965, og var da den lengste broen i Sovjetunionen, med sine 2803,7 meter. Broen forbinder Saratov med byen Engels (tidligere Pokrovsk) på motsatt side av Volga.

I 2009 åpnet en ny bro ikke langt fra Saratov, i den lille byen Pristannoyem. Broen er hele 12 760 meter lang.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg