Sara Ahmed

Faktaboks

Sara Ahmed
Født
30. august 1969

Ahmed holdt en gjesteforelesning ved universitetet i Genève, november 2019.

Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Sara Ahmed er en australsk-britisk kjønnsforsker med pakistanske røtter. Ahmed er en internasjonalt toneangivende akademiker innen blant annet skeiv teori, postkolonialisme, kritisk raseteori, lesbisk feminisme og fenomenologi. Hun har beskjeftiget seg med tema knyttet til kjønn, seksualitet, migrasjon, avvik og aktivistisk motstand mot undertrykkelse.

Ahmed har vært særlig opptatt av å analysere kritisk hvordan folk møter ulike forventninger i samfunnet, basert på forhold som kjønn, seksuell orientering, hudfarge, etnisitet og klasse. Et gjennomgående tema i Ahmeds virke er at feministisk teori og akademiske analyser må ta utgangspunkt i hverdagen til folk. Konkrete, kroppslige og følelsesmessige erfaringer må forstås som uttrykk for hvordan folk blir preget av sosiale strukturer, som igjen henger sammen med deres bakgrunn. Fordeling av makt i samfunnet følger systematisk sosiale kategorier som for eksempel kjønn, seksualitet og etnisitet. Maktforskjeller reproduseres gjennom små og tilsynelatende gester som blikk og kommentarer.

Som mørkhudet, lesbisk kvinne i akademia har for eksempel Ahmed ofte opplevd at folk ikke tror på at hun er foreleser. Slike forestillinger om ulike sosiale grupper former folks oppfatning av seg selv, sin egen kropp og hvilke valg de bør ta for fremtiden. En persons bakgrunn, for eksempel kjønnsuttrykk eller hudfarge, former vedkommendes livsverden og verdensanskuelse. Dette legger igjen føringer for hvilke handlingsalternativer som blir mulige. Ahmed har vært opptatt av hvordan overordnede samfunnsideologier, som for eksempel lovnader om lykke hvis man tar forventede livsvalg som det å gifte seg eller få barn, former folks mulighetsrom. Ifølge Ahmed risikerer for eksempel personer som ikke tar forventede livsvalg å miste støtte fra samfunnet og omgivelsene rundt seg.

Ahmed ble fast vitenskapelig ansatt ved Goldsmiths College (University of London) i 2004. I 2016 trakk hun seg i protest i forbindelse med at en student hadde anklaget en professor for seksuell trakassering. Ahmed mente at universitetsledelsen ikke tok studenten på alvor, og etter hennes syn føyde saken seg inn i et mønster av unnvikelse og mangel på tiltak fra universitetets side mot seksuell trakassering. Hun har siden virket som selvstendig akademiker, og har gitt ut flere bøker i ettertid. Ahmed er opptatt av at akademisk arbeid alltid må forenes og gå hånd i hånd med politisk endringsarbeid. En viktig oppgave for kjønnsforskere og andre akademikere er derfor å bidra med analyser som kan identifisere skjulte strukturer som former folks væren i verden og hverdagsliv. Undertrykte gruppers ubehag i hverdagen er derfor en viktig kilde til slike maktkritiske analyser.

Utvalgte publikasjoner

  • «Living a Feminist Life», 2017, Duke University Press.
  • «Willful Subjects», 2014, Duke University Press.
  • «The Promise of Happiness», 2010, Duke University Press.
  • «Queer Phenomenology», 2006, Duke University Press.
  • «The Cultural Politics of Emotion», 2004, Edinburgh University Press.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg