Sapa AB

Artikkelstart

Sapa AB er et tidligere svensk industrikonsern, som var en av verdens ledende produsenter av profiler, byggesystemer og varmevekslerbånd i aluminium med produksjon i mange land.

Selskapet ble de siste tiårene kjøpt og solgt en rekke ganger. Det eies i dag av Norsk Hydro, men deler av virksomheten drives fortsatt under navnet Sapa.

Historie

Gränges var i sin tid Sveriges største enkeltforetak med malmgruver, stålverk, malmflåte, jernbaner med mer. Firmaet eide i 1907–1957 halvparten av det svenske gruveselskapet LKAB.

Fra 1969 var Gränges engasjert i videreforedling av kobber, aluminium og plast, og i 1977 ble de resterende gruver, stålverkene og rederiet solgt. I 2000 tok konsernet navnet til sitt største datterselskap Sapa, grunnlagt i 1963.

Orkla og Hydro ble i oktober 2012 enige om å slå sammen Sapa med Hydros virksomhet innen ekstruderte produkter til ett selskap, under navnet Sapa.

Hydro inngikk i 2017 avtale med Orkla om å kjøpe deres 50 prosent eierandel i Sapa. Avtalen, som verdsatte selskapet til 27 milliarder norske kroner, kontant og gjeldfritt, ga Hydro fullt eierskap i selskapet. Sapa ble ved gjennomføring av avtalen et nytt forretningsområde i Hydro med navnet Extruded Solutions. Sapa hadde 53 milliarder i omsetning og 22 400 ansatte ved avtaleinngåelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg