Sapa AB, Stockholm, tidligere svensk industrikonsern grunnlagt i 1896 som Gränges AB. 

Sapa er en av verdens ledende produsenter av profiler, byggesystemer og varmevekslerbånd i aluminium med produksjon i mange land. Norske Elkem overtok fra 2001 aksjemajoriteten i Sapa og ble heleier i 2005, samtidig som Elkem gikk inn i Orkla. Sapa ble da et datterselskap i Orkla som solgte sin andel til Norsk Hydro i juli 2017. 

Gränges var i sin tid Sveriges største enkeltforetak med malmgruver, stålverk, malmflåte, jernbaner med mer. Firmaet eide i 1907–1957 halvparten av det svenske gruveselskapet LKAB.

Fra 1969 var Gränges engasjert i videreforedling av kobber, aluminium og plast, og i 1977 ble de resterende gruver, stålverkene og rederiet solgt. I 2000 tok konsernet navnet til sitt største datterselskap Sapa (grunnlagt i 1963).

Orkla og Hydro ble i oktober 2012 enige om å slå sammen Sapa med Hydros virksomhet innen ekstruderte produkter til ett selskap, under navnet Sapa.

Hydro inngikk i 2017 avtale med Orkla om å kjøpe deres 50 prosent eierandel i Sapa. Avtalen, som verdsatte selskapet til NOK 27 milliarder, kontant og gjeldfritt, ga Hydro fullt eierskap i selskapet. Sapa ble ved gjennomføring av avtalen et nytt forretningsområde i Hydro med navnet Extruded Solutions. 

Sapa hadde 53 milliarder i omsetning og 22 400 ansatte ved avtaleinngåelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.