Stockholm, svensk industrikonsern grunnlagt i 1896 som Gränges AB. 

Sapa er en av verdens ledende produsenter av profiler, byggesystemer og varmevekslerbånd i aluminium med produksjon i mange land. Norske Elkem overtok fra 2001 aksjemajoriteten i Sapa og ble heleier i 2005, samtidig som Elkem gikk inn i Orkla. Sapa ble da et datterselskap i Orkla som solgte sin andel til Norsk Hydro i juli 2017. Sapa blir et nytt forretningsområde i Hydro med navnet Extruded Solutions.

Historie

Gränges var i sin tid Sveriges største enkeltforetak med malmgruver, stålverk, malmflåte, jernbaner med mer. Firmaet eide i 1907–1957 halvparten av det svenske gruveselskapet LKAB.

Fra 1969 var Gränges engasjert i videreforedling av kobber, aluminium og plast, og i 1977 ble de resterende gruver, stålverkene og rederiet solgt. I 2000 tok konsernet navnet til sitt største datterselskap Sapa (grunnlagt 1963).

Orkla og Hydro ble i oktober 2012 enige om å slå sammen Sapa med Hydros virksomhet innen ekstruderte produkter til ett selskap, under navnet Sapa.

Sapa ble i juli 2017 et nytt forretningsområde i Hydro med navnet Extruded Solutions. Ved overtakelsen hadde selskapet 53 milliarder i omsetning og 22 400 ansatte. Norsk Hydro ble dermed verdensledende innen bearbeiding av aluminiumsprofiler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.