Sapa AB, Stockholm, er et svensk industrikonsern grunnlagt i 1896 som Gränges AB. 

Sapa er en av verdens ledende produsenter av profiler, byggesystemer og varmevekslerbånd i aluminium med produksjon i mange land. Norske Elkem overtok fra 2001 aksjemajoriteten i Sapa og ble heleier i 2005, samtidig som Elkem gikk inn i Orkla. Sapa ble da et datterselskap i Orkla som solgte sin andel til Norsk Hydro i juli 2017. Sapa blir etter gjennomføring av avtalen et nytt forretningsområde i Hydro med navnet Extruded Solutions. Sluttføring av avtalen er ventet i løpet av 2017.

Gränges var i sin tid Sveriges største enkeltforetak med malmgruver, stålverk, malmflåte, jernbaner med mer. Firmaet eide i 1907–1957 halvparten av det svenske gruveselskapet LKAB.

Fra 1969 var Gränges engasjert i videreforedling av kobber, aluminium og plast, og i 1977 ble de resterende gruver, stålverkene og rederiet solgt. I 2000 tok konsernet navnet til sitt største datterselskap Sapa (grunnlagt 1963).

Orkla og Hydro ble i oktober 2012 enige om å slå sammen Sapa med Hydros virksomhet innen ekstruderte produkter til ett selskap, under navnet Sapa.

Hydro inngikk 10. juli avtale med Orkla om å kjøpe deres 50 prosent eierandel i Sapa. Avtalen, som verdsetter 100% av selskapet til NOK 27 milliarder, kontant og gjeldfritt, gir Hydro fullt eierskap i den globale lederen av ekstruderte aluminiumløsninger og gjør Hydro til et ledende selskap i den globale aluminiumsindustrien. Sapa vil ved gjennomføring av avtalen bli et nytt forretningsområde i Hydro med navnet Extruded Solutions. Sapa har 53 milliarder i omsetning og 22 400 ansatte. Sluttføring av avtalen er ventet å skje i løpet av 2017.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.