Santa Fe (by i New Mexico, USA)

New Mexico Museum of Art fra 1917 er delstatens eldste museum. Arkitekturen er et eksempel på såkalt Pueblo Revival Style – en syntese av innfødt amerikansk stil og spansk kolonistil.
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Santa Fe er en by og hovedstaden i delstaten New Mexico i USA. Byen har 84 612 innbyggere (U.S. Census, 2018) og danner en større byregion (metropolitan area) med rundt 180 000 innbyggere.

Faktaboks

Uttale
sæntə fei

Byen ligger ved Santa Fe River i den nordlige Rio Grande-dalen og er på 2194 meter over havet den høyest beliggende delstatshovedstad i USA. Santa Fe er New Mexicos fjerde største by, den eldste delstatshovedstad i USA og landets tredje eldste by.

Fullstendig navn er «La Villa Real de la Santa Fe de San Francisco de Asis» (Den kongelige by av St. Frans av Assisis hellige tro). «Santa Fe» betyr «Hellig tro».

Befolkning

Byen har hatt en jevn folkeøkning etter 1920. 78,9 prosent av innbyggerne er hvite og 48,7 prosent hispanics (av spansk eller latinamerikansk opprinnelse).

Økonomi og kultur

Turisme er viktigste næringsvei blant annet på grunn av det tørre klimaet om sommeren og et skiområde et par mil nord for byen om vinteren.

Santa Fe har flere historiske kirker og bygninger, og er både kjent for spansk byggestil og pueblobefolkningens arkitektur.

Museer og arkeologiske utgravninger er knyttet til en rik urbefolkningskultur. The Palace of the Governors (bygd 1610) og tidligere sete for kolonien New Mexico, ble restaurert som museum i 1914. Andre museer i sentrum er blant annet New Mexico Museum of Art, Museum of Contemporary Native Art og New Mexico History Museum. Museum og Indian Arts and Culture og flere andre museer ligger i området Museum Hill.

San Miguel-kapellet ble bygd på 1600-tallet, ombygd i 1710 og restaurert i 1955. Cathedral Basilica of St. Francis of Assisi ble gjenoppbygd 1869–1887 der en eldre kirke hadde stått.

Den kjente Santa Fe Opera (SFO) åpnet i 1957 og arrangerer konserter hvert år i juni, juli og august. Omtrent samtidig holdes Santa Fe Chamber Music Festival.

Santa Fe International Folk Art Market arrangeres hvert år i andre ukehelg i juli.

Tradisjonell pueblo-arkitektur og spansk byggestil ble vernet i 1958 og er karakteristiske byggestiler i Santa Fe.

Historie

Urbefolkninger bodde i flere tusen år i tallrike pueblo-landsbyer langs Rio Grande. De første hvite koloniserte området i 1598 og lederen Don Juan de Oñate grunnla Santa Fe de Nuevo México som en provins i Ny-Spania. Byen Santa Fe ble grunnlagt av den spanske guvernør Don Pedro de Peralta i 1610 og gjorde den til provinsens hovedstad.

Santa Fe ble evakuert etter en pueblo-revolt i 1680, men ble gjenerobret under ledelse av Don Diego de Vargas i 1692. Byen ble meksikansk i 1824. I årene som fulgte ble det utviklet en vogntogsrute (Santa Fe Trail) mellom Independence i Missouri og Santa Fe. Under krigen mot Mexico ble byen okkupert i 1846. I 1848 ble New Mexico avstått til USA og Santa Fe ble hovedstaden i New Mexico-territoriet i 1852. Santa Fe fikk jernbaneforbindelse i 1880 og byen fortsatte hovedsakelig som et handelssenter for ranchere, bønder og urfolk. Santa Fe ble delstatshovedstad i New Mexico i 1912.

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg