Sandhornøya

Sandhornøya, berglendt øy i Gildeskål kommune, Nordland, sør for Bodø; 103,3 km2 med 345 innbyggere 2016 (1114 innbyggere 1960).

Sandhornøya, berglendt øy i Gildeskål kommune, Nordland, sør for Bodø; 103,3 km2 med 345 innbyggere 2016 (1114 innbyggere 1960). Høyeste topp er Sandhornet (993 moh.), et kjent sjømerke. Strandflaten er godt utviklet i vest, hvor det drives en del jordbruk. Det meste av bosetningen finner en i området Horsdal-Våg-Mårnes i nordvest og i Sandvika lengst i nord. Ved Mårnes ligger et større kvartsittbrudd. Det meste av produksjonen går til ferrosilisiumproduksjonen ved Salten Verk i Sørfold.

Fv. 472 går langs østsiden av øya og har broforbindelse med fastlandet og Fv. 17 ("Kystriksveien i Nordland") over Holmsundfjorden fra Risnes sørøst på øya. På vestsiden er det ferge fra Horsdal til Sund nord for Inndyr på fastlandet (Fv. 838) og til Sørarnøya. Sandhornøya har båtforbindelse til Bodø.

Øst for Mårnes ligger en utgravd steinkiste fra vikingtiden. Mellom Horsdal og Mårnes er en rekke godt bevarte gravhauger fra jernalderen. Ved Våg ligger Blixgården, hvor teologen, språkforskeren, politikeren og salmedikteren Elias Blix ble født og vokste opp.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg