Sandhornøya

Sandhornøya, berglendt øy i Gildeskål kommune, Nordland, sør for Bodø; 103,3 km2 med 345 innbyggere 2016 (1114 innbyggere 1960).

Artikkelstart

Sandhornøya er ei berglendt øy i Gildeskål kommune, Nordland, sør for Bodø; 103,3 kvadratkilometer med 345 innbyggere i 2016 (1114 innbyggere i 1960). Høyeste topp er Sandhornet (993 meter over havet), et kjent sjømerke. Strandflaten er godt utviklet i vest, hvor det drives en del jordbruk. Det meste av bosetningen finner en i området Horsdal–Våg–Mårnes i nordvest og i Sandvika lengst i nord. Ved Mårnes ligger et større kvartsittbrudd. Det meste av produksjonen går til ferrosilisiumproduksjonen ved Salten Verk i Sørfold.

Fylkesvei 472 går langs østsiden av øya og har broforbindelse med fastlandet og fylkesvei 17 («Kystriksveien i Nordland») over Holmsundfjorden fra Risnes sørøst på øya. På vestsiden er det ferge fra Horsdal til Sund nord for Inndyr på fastlandet (fylkesvei 838) og til Sørarnøya. Sandhornøya har båtforbindelse til Bodø.

Øst for Mårnes ligger en utgravd steinkiste fra vikingtiden. Mellom Horsdal og Mårnes er en rekke godt bevarte gravhauger fra jernalderen. Ved Våg ligger Blixgården, hvor teologen, språkforskeren, politikeren og salmedikteren Elias Blix ble født og vokste opp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg