Faktaboks

Etymologi

Norrønt Sandvin, av sandr, ‘sandstrekning’, og vin, ‘eng’. Opprinnelig navn på prestegården.

Administrasjonssenter
Sande
Fylke
Vestfold
Innbyggertall
9 904 (2019)
Landareal
174 km²
Høyeste fjell
Presteseteråsen (570 moh.)
Innbyggernavn
sandesokning
Kommunenummer
0713 (fram til 2020)

Kommunevåpenet til Sande kommune har en deling av grønt og sølv ved sparresnitt.

Sande

Sande i Vestfold. Utsikt fra Hanekleiva nordover mot Drammen. I forgrunnen sees gården Stokke og Teien. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Kart

Kart som viser plassering av den tidligere kommunen Sande.

Av /Store norske leksikon ※.

Sande var en kommune i Vestfold. Den ble i 2020 slått sammen med Holmestrand kommune. Sammenslåingen var en del av en landsomfattende kommunereform.

Den tidligere kommunen ligger omkring Sandebukta nord for Holmestrand og Sandedalen innenfor, omgitt av skogkledde åser på begge sider.

Natur

Dalbunnen i den tidligere kommunen er flat og veldyrket, og de bratte åsene består av Oslofeltets magmabergarter med granitt i øst, lava og syenitt i vest. I Sandebukta og Sandedalen ligger kambrosiluriske lag bestående av skifer, kalk og sandstein, for det meste dekket av marin leire. Åsene når opp til 563 meter over havet (Presteslettåsen) helt i nordvest.

Bosetning

Hovedtyngden av bosetningen finner en først og fremst rundt Sandebukta og oppover Sandedalen. Tettstedet Sande ligger sentralt ved jernbanen og E18, og var kommunens administrasjonssentrum.

Næringsliv

Sande er en betydelig jordbruksbygd med hovedvekt på dyrking av korn, grønnsaker, frukt og bær. Industrien er allsidig; de viktigste bransjene er plast- og verkstedindustri.

Historikk og kultur

Funn fra steinalderen tyder på at bosetningen i området er opptil 6000–7000 år gammel. Bygda het tidligere Angr ('fjord'), men fikk senere navn etter prestegården som het Sandvin ('sandeng'). Flere steder er det registrert gravrøyser, gravhauger og bygdeborger. Det er gjort omkring 400 oldfunn i Sande. Helleristningene på Sjøl er det eneste kjente ristningsfelt fra bronsealderen mellom Bærum og Sandefjord.

Sande kirke er en steinkirke fra høymiddelalderen. Kirken, som ble bygd på 1100-tallet, ble gjenreist etter en brann i 1783. Den er blant de ca. 360 kirkene i landet hvor det ble holdt valg til Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814. Sande gamle prestegård er fredet.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet hadde en deling av grønt og sølv ved sparresnitt; gjengir en stilisert fremstilling av Sandebukta som har spiss trekantform.

Kart

Sande

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kløvstad, G.O. og Andreas Mørch, red.: Sandeboka: bygdebok for Sande i Vestfold, 1970. Les boka på nb.no

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg