Sandane lufthamn, Anda, sivil, regional lufthavnkortbanenettet. Lufthavnen ligger i Gloppen kommune, Sogn og Fjordane, rundt 10 km fra Sandane. Lufthavnen ble åpnet i 1975 og eies og drives av Avinor AS.

Da de fire første kortbaneflyplassene på Vestlandet ble åpnet i 1971, sto plutselig Nordfjord igjen som eneste region uten egen lufthavn.

Da lufthavnen for Nordfjord skulle bygges, ble flere plasseringer utredet: Markane ved Stryn, Mona ved Sandane, Anda ved Sandane og Bjørlomona ved Nordfjordeid. Til slutt valgte man å satse på Anda, som ble bygget på tvers av en halvøy, som stikker ut mellom Gloppefjorden og Nordfjorden.

Lufthavnen ble åpnet 1. juli 1975, og ble fra starten betjent av Widerøe med flytypen Twin Otter. Lufthavnen var imidlertid mye plaget med turbulens, og dette, kombinert med kort rullebane, gjorde at man fikk en lav regularitet.

1. januar 1997 overtok Staten ved Avinor driften av lufthavnen fra kommunen.

I 2009 kom Sandane lufthavn, Anda, inn på listen til nettstedet Travel and Leisure over verdens farligste flyplasser å lande på. Som følge av sin beliggenhet og spesielle utforming ble den også valgt til innspillingssted for en bilreklame i 2014.

I perioden mars–august 2010 valgte Avinor å stenge Sandane lufthavn, for å utvide rullebanen. Den ene rullebaneenden er nå lagt over E39, som passerer i tunnel under.

År Antall reisende (inkl. transitt)
2016 43 398
2017 44 900
2018 42 251
  • ICAO: ENSD
  • IATA: SDN
  • Betjening: AFIS
  • Rullebane (TODA): 1013/948 meter

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.