Sand - tettsted i Suldal

Sand er et tettsted og administrasjonssenter i Suldal kommune, i Ryfylke, Rogaland, på sørsiden av Sandsfjorden, ved Suldalslågens munning. Tettstedet har 1201 innbyggere (2018). Sand har noe småindustri, blant annet trevare- og verkstedindustri. Stedet har ellers atskillig handelsvirksomhet og turisttrafikk.

Faktaboks

innbyggertall:
1201 (2018)

Riksvei 13 Ryfylkeveien går gjennom Sand og gjennom Suldal nordover til E134 i Røldal i Odda kommune. Riksvei 13 fortsetter nordover gjennom Hardanger og Voss til riksvei 5 på Moskog i Førde i Sunnfjord. Tidligere gikk det ferge fra Sand til Ropeid på vestsiden av Sandsfjorden; herfra fører fylkesvei 46 vestover til E134 på Knapphus i Vindafjord. Fergeforbindelsen Sand-Ropeid ble 2015 erstattet med bruer over Sandsfjorden der denne er smalest, rundt 12 kilometer sørvest for Sand (Sandsfjordbrua/Åsarøybrua). Fra Ropeid går det ellers vei nordøstover til Sauda (fylkesvei 520); i sommerhalvåret også over fjellet til Røldal.

Sand anløpes av hurtigbåtruten Sauda–Stavanger. Tettstedet har videregående skole med flere linjer, og her hovedsete for Ryfylkemuseet med blant annet folkemusikkarkiv. Sand var på 1800-tallet kjent for sine treskipsbyggerier, men disse er nå forsvunnet.

Navnet er etter sandstrekningen ved Suldalslågens utløp i fjorden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg