San Luis Potosí (delstat)

«Spøkelseslandsbyen» Real de Catorce ble lagt øde da sølvprisene falt på 1900-tallet. Byen, som bare er tilgjengelig via en enveiskjørt tunnel, er i dag et populært turistmål. Den er også et pilegrimsmål for katolikker og huichol-sjamanister.

Av /Pixabay.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

San Luis Potosí er en delstat i Mexico, i innlandet nord for Mexico by. Den er 63 068 km2 og har 2 717 820 innbyggere (INEGI, 2015). Hovedstaden er byen med samme navn, San Luis Potosí.

Faktaboks

Uttale
– luˈis påtåsˈi

Det meste av delstaten ligger innenfor det meksikanske høylandet, som er tørt og har uregelmessig nedbør. Lavere land i øst, der landskapet skråner ned mot Mexicogolfens kystslette. Det dyrkes hvete, alfalfa, mais, kaffe og frukt. Husdyrhold er viktig, og det utføres dyreskinn og ull. Metallutvinning står for mesteparten av delstatens økonomi.

I 2009 kjøpte det kanadiske gruveselskapet First Majestic Silver rettighetene til å utvinne sølv i den forlatte gruvelandsbyen Real de Catorce og omkringliggende områder – til store protester fra urfolk og aktivister. Spesielt omstridt er gruvedrift i Wirikuta, som er et hellig område for huichol-urfolkene og vernet av UNESCO.

Den første oljebrønnen i Mexico ble drillet i Ébano i San Luis Potosí i 1901 av kalifornieren Edward Doheny, grunnleggeren av Pan American Petroleum and Transport Company.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg