San Luis Potosí - by

Av /Pixabay.
Lisens: CC BY 2.0

San Luis Potosí er hovedstad og største by i delstaten med samme navn. Den ligger cirka 370 kilometer nordvest for Mexico by, 1864 meter over havet, og har 824 229 innbyggere (INEGI, 2000).

Faktaboks

Uttale
– luˈis påtåsˈi

Byen er et samferdselsknutepunkt og et handelssenter i et rikt gruvedistrikt. Det brytes sølv, gull, bly og kobber. I forstadene er industrien betydelig, med smelteverk og oljeraffinerier. I selve byen finnes universitet (1826), barokk katedral fra 1701 og mange andre vakre bygninger fra kolonitiden. I 2010 ble gamlebyen oppført på UNESCOs verdensarvliste som en del av den historiske handelsruten Camino Real de Tierra Adentro.

Historie

San Luis Potosí ble grunnlagt i 1583 som en fransk misjonsstasjon. Den fikk bystatus i 1658, og var sete for Benito Juárez' regjering i 1863, under krigen mot Frankrike (1862–1867). Byen er kjent for San Luis Potosí-planen (1910), som regnes som startskuddet for den meksikanske revolusjonen. Dokumentet ble utarbeidet av opposisjonspolitiker Francisco Madero, som satt i fengsel og senere husarrest i San Luis Potosí, men det egentlige utgivelsesstedet var San Antonio, Texas.

Navnet San Luis er etter Ludvig 9 av Frankrike, Potosí etter den bolivianske sølvgruvebyen med samme navn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg