San Luis Potosí (by)

Av /Pixabay.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

San Luis Potosí er hovedstad og største by i delstaten San Luis Potosí i Mexico. Den ligger cirka 370 kilometer nordvest for Mexico by, 1864 meter over havet, og har 824 229 innbyggere (INEGI, 2000).

Faktaboks

Uttale
– luˈis påtåsˈi

Byen er et samferdselsknutepunkt og et handelssenter i et rikt gruvedistrikt. Det brytes sølv, gull, bly og kobber. I forstedene er industrien betydelig, med smelteverk og oljeraffinerier. I selve byen finnes universitet (1826), barokk katedral fra 1701 og mange andre vakre bygninger fra kolonitiden. I 2010 ble gamlebyen oppført på UNESCOs verdensarvliste som en del av den historiske handelsruten Camino Real de Tierra Adentro.

Historie

På slutten av 1500-tallet etablerte fransiskanere seg i området, samtidig som det ble oppdaget store forekomster av sølv og gull. Byen som ble grunnlagt fikk navnet San Luis etter kong Ludvig 9 den hellige (1214-1270) av Frankrike. Potosí viser til sølvgruvebyen Potosí i dagens Bolivia, som på spansk også har gitt substantivet potosí, «fantastisk rikdom». Byen fikk bystatus i 1658, og var sete for Benito Juárez' regjering i 1863, under krigen mot Frankrike (1862–1867).

Byen er også kjent for San Luis Potosí-planen, som erklærte ugyldig gjenvalget av president Porfirio Díaz i 1910, og regnes som startskuddet for den meksikanske revolusjonen. Dokumentet ble utarbeidet av opposisjonspolitiker Francisco Madero, som hadde vært i fengsel og senere husarrest i San Luis Potosí, men ble redigert i San Antonio, Texas, dit han hadde flyktet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg