San Jose

Artikkelstart

San Jose er en by i delstaten California i USA, cirka 70 km sørøst for San Francisco, i en dal med mye fruktdyrking. Byen har 1 035 317 innbyggere, og utgjør kjernen i den større byregionen San Jose-Sunnyvale-Santa Clara med 1 998 463 innbyggere (US Census, 2017). Dette er igjen en del av konurbasjonen San Jose–San Francisco–Oakland, som er USAs femte største storbyområde med 8 837 789 innbyggere. San Jose passerte San Francisco i antall innbyggere i 1989, og er den største byen i Nord-California.

Faktaboks

Uttale

sanxåsˈe eller sænhouzˈei

Grunnleggelse

Urbefolkningen levde i området i tusenvis av år før den første puebloen (landsbyen) – St. Joseph of Guadalupe – ble grunnlagt av den spanske oppdageren og soldaten José Joaquín Moraga i 1777. Byen ble inntatt av Thomas Fallon i 1846 under krigen mot Mexico og erklært amerikansk. I 1850 ble San Jose den første formelle byen i California og delstatens første hovedstad.

Næringsliv

San Jose var i flere hundre år et sentralt område for fruktdyrking, som var hovednæring helt opp til IBM etablerte sitt hovedkvarter på vestkysten her i 1943. Det vokste frem en sterk militærindustri under andre verdenskrig, og fra 1950 – med cirka 95 000 innbyggere – til 1980, med cirka 629 000 innbyggere, utviklet byen seg som et enormt vekstområde og gikk fra å være «Valley of Heart’s Delight» til «Silicon Valley». Det var spesielt den nordlige delen av Santa Clara-dalen som ble et senter for høyteknologi, særlig elektronikk og datateknologi. Bedrifter som Adobe, Altera, Cisco og eBay har sine hovedkontorer i San Jose, og Samsungs hovedkontor for USA ligger her. Institusjoner som San Jose State University (fra 1859), University of Santa Clara og Stanford University like ved sørger for en strøm av velutdannede teknologer som bidrar til ytterligere innovasjon i området. Byen har også en del aktivitet innen vinproduksjon og matvareforedling. San Jose er blant byene med høyest lønninger og høyest levekostnader i USA, og det utvikles flere patenter i byen enn noe annet sted i USA.

Geologi

San Jose ligger svært nær San Andreas-forkastningen, og er meget utsatt for jordskjelv. Under 1906-skjelvet i San Francisco fikk byen betydelige skader og flere hundre omkom. Byen rammes av skjelv på 1–2 på Richters skala et par ganger i året, men ble utsatt for større skjelv rundt 6,0 i så vel 1984 som 1989 og 2007.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg